Након Трампове скандалозне одлуке Европа добија НОВОГ МОЋНОГ САВЕЗНИКА

Након Трампове скандалозне одлуке Европа добија НОВОГ МОЋНОГ САВЕЗНИКА

1 јуна 2017

ЕУ и Кина ће формирати нови савез како би преузеле водећу улогу при решавању проблема климатских промена, а тај савез биће одговор на очекивану одлуку Доналда Трампа да повуче САД из Париског споразума.

Ово је поврдио високи званичник Европске уније, који је такође рекао новинарима да ће ЕУ и Кина детаљно објаснити како планирају да испуне своје обавезе према Париском споразуму о клими на разговорима у Бриселу у петак.

Сматра се да ће савез између Кине и ЕУ, чији се званичници данас и сутра састају у Бриселу на ЕУ-Кина самиту, „предводити енергетску транзицију“.

Према саопштењу начињеном уочи самита, нова алијанса је одлучна да предводи енергетску транзицију према економији са ниском емисијом угљеника.

– ЕУ и Кина удружују снаге пред имплементацију Париског споразума и како би убрзале глобалну транзицију на чисту енергију -Европски комисионер за климу Мигел Аријас Кањете рекао је за „Гардијан“.

Како је рекао Кањете, већ има „плодова“ успешне сарадње на питањима као што су „чисте технологије“.

– Сада је време да учврстимо везе како бисмо покренули амбициозне глобалне климатске акције – рекао је он.

Брисел и Пекинг ће такође позвати све учеснике да одрже Париски споразум и да покажу највећу политичку посвећеност пројекту.

Из ЕУ се, како је рекао један извор, ипак надају да Америка неће прихватити Трампову одлуку, јер су у тој земљи већ покренути пнеки програми у вези са споразумом, а постоји и линија отпора Белој кући.

Неименовани званичник Беле куће рекао је јуче да ће Трамп највероватније повући САД из Споразума, иако ће у објави повлачења бити коришћен „опрезни језик“ и остављена могућност да та одлука није коначна.

Иако је Трамп тренутно за напуштање споразума, он често мења ставове о важним питањима након разговора са саветницима, а повлачење САД извесно би наљутило њихове савезнике који су годинама преговарали о смањењу емисија угљеника.

Трамп је синоћ твитовао да ће своју коначну одлуку објавити у четвртка у 15 сати по локланом времену, што је подстакло спекулације да ће се САД убрзо придружити Нигерији и Сирији на малој листи земаља које су одбиле да потпишу споразум о климатским променама 2015. године.

(Blic)

 

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u