НАЈМОЋНИЈИ БОРБЕНИ БРОД НА СВЕТУ: Тешка руска крстарица управо је добила суперракете, потапа носач авиона као од шале! (ВИДЕО)

NAJMOĆNIJI BORBENI BROD NA SVETU: Teška ruska krstarica upravo je dobila superrakete, potapa nosač aviona kao od šale! (VIDEO)

22 oktobra 2019

Ruska teška nuklearna raketna krstarica „Admiral Nahimov“ prolazi kroz dubinsku obnovu svoje vatrene moći, a američki magazin Militari voč ju je ocenio kao “najmoćniji brod u Rusiji”.

Krstarica pripada klasi sovjetskih krstarica Kirov. Razvijen 1980-ih, „Admiral Nahimov“ je jedan od četiri konstruisana primerka ove klase.Kako se kreće na nuklearni pogon, „Admiral Nahimov“ je već iznenadio svojim naoružanjem i mogućnostima pre nego što su započeli radovi na obnovi.

Da bi plovilo bilo operativno za ratni scenario 21. veka, ruska mornarica je odlučila da izmeni i odbrambenu i napadačku opremu „Admirala Nahimova“.

Ranije je „Admiral Nahimov“ posedovao svoje glavno naoružanje protiv brodova – rakete P-700 Granit. Sa maksimalnim dometom od 625 km, Granit će ustupiti mesto raketi 3M22 Cirkon.

Oružje može da dostigne brzinu od 10 Maha i ima domet od 1.000 km, daleko prelazeći radijus američkog Harpuna od 130 km. Ove karakteristike čine Cirkon sposobnim da pogodi bilo koji postojeći površinski brod.

Takođe će se promeniti odbrambene sposobnosti „Admirala Nahimova“. Do tada je brod bio opremljen sistemom protivvazdušne odbrane S-300. Sa novom nadogradnjom biće instaliran sistem S-400 koji će zameniti stariji S-300 jer može da ispali hipersonične rakete poput 40N6E.

Oružje može da presretne i da uništi druge supersonične rakete, dok 48N6E2, koja će takođe biti u „Admiralu Nahimovu“ i koja leti brzinom od 2.100 m/s, može da pogodi ciljeve na dugim i srednjim dometima.

Smatra se da „Admiral Nahimov“ ima na brodu više od 100 hipersoničnih raketa i veliki broj raketa „Kalibar“.

Na ovaj način, modifikacije ovog ratnog aparata učiniće „Admirala Nahimova“ najmoćnijim brodom u Rusiji kako je napisao časopis, ali možda i jednim od najmoćnijih na svetu.

(Military Watch/ Kurir)

KOMENTARIJedan komentar

  1. A akoM says:

    Veliki brodovi i podmornice puno koštaju!A sve ih je teže učiniti"nevidljivima"i odbraniti!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *