НАОРУЖАНА ДО ЗУБА: Амерички медији о руској фрегати „Маршал Шапошњиков“

NAORUŽANA DO ZUBA: Američki mediji o ruskoj fregati „Maršal Šapošnjikov“

1 novembra 2020

Fregata iz perioda hladnog rata „Maršal Šapošnikov“ (BPK 543), nakon što je ponovo opremljena krstarećim raketama „Kalibr-NK“ i „Uran“, poslata je na testiranje u Japansko more.

Fregata je ušla u rusku mornaricu kao veliki protivpodmornički brod. Njegova modernizacija podrazumevala je ugradnju opreme za lansiranje rakete „Kalibar“, što je povećalo njene borbene sposobnosti i omogućilo da se kvalifikuje za fregatu. Pretpostavlja se da će modernizovan brod moći da koristi i hipersonične rakete „Cirkon“.„Maršal Šapošnjikov“ je u julu započeo svoja prva testiranja nakon popravki. Sledeća faza ispitivanja biće poletanje i sletanje helikoptera Ka-27 na palubu fregate. Brod bi trebalo da se vrati u Tihookeansku flotu do kraja ove godine.

List „Nešnal interest“ navodi, da se „Maršal Šapošnjikov“ već pokazao kao efikasan brod, „naoružan do zuba mnogobrojnim raketama“.

Ruski marinci, koje još nazivaju „crne beretke“, koji čine posadu fregate, spasili su u maju 2010. godine posadu ruskog tankera „Moskovski univerzitet“, kojeg su bili zarobili jedanaest somalijskih pirata istočno od ostrva Sokotra u Adenskom zalivu. Operacija je trajala samo dvadeset i dva minuta. Nijedan član posade tankera nije povređen, jedan pirat je poginuo i još deset je zarobljeno.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Amin!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *