НАПАД ЈЕ НАЈБОЉА ОДБРАНА: Америка осуђује Русију због маневара, а маринци вежбају на руској граници

NAPAD JE NAJBOLJA ODBRANA: Amerika osuđuje Rusiju zbog manevara, a marinci vežbaju na ruskoj granici

21 marta 2015

svet-vojska-sad_620x0Iako brz u osudi ruskih vojnih manevara, NATO sprovodi vojne vežbe širokih razmera u baltičkim državama i stvara „liniju vojnika“ širom istočne Evrope, javlja danas „Raša tudej“.

SAD demantuje da je reč o duplom standardu, ali podaci i transkripti govore drugačije, navodi RT.

Hiljade američkih vojnika i na stotine tenkova ušlo je u Estoniju, Letoniju i Litvaniju u protekla dva meseca u sklopu operacije nazvane „Atlantska rešenost“.

U februaru 140 NATO vozila i 1.400 vojnika prošlo je kroz Narvu, tek 300 metara od ruske granice.

„Kada povežete države, gotovo da postoji linija američkih vojnika“, izjavio je 2. marta pukovnik Majkl Foster iz vaduhoplovne brigade 173 za „Difens news“.

Američke snage ranije su izvodile združene vojne vežbe sa baltičkim državama nazvane „Udar sablje“, „Prolećna oluja“ i „Plameni mač“.

Na pitanje zašto SAD osuđuju ruske vežbe unutar Rusije, zvaničnik za medije Stejt departmenta Džef Ratke je rekao za RT da takvo saopštenje nikada nije dato.

Iako SAD nisu kritikovale svaku vojnu vežbu koju je izveo Kremlj, prošlog avgusta portparolka Stejt departmenta Džen Psaki je izjavila da vežbe ruskih vazduhoplovnih snaga predstavljaju „provokaciju i služe samo za eskalaciju napetosti“.

„Zar ne bi manevri SAD i NATO na ruskim granicama, kada između Zapada i Rusije postoji zategnutost zbog krize u Ukrajini, takođe, „podigli tenzije“?“, upitao je diplomatski izveštač AP Met Li.

„To je šokantan nivo hipokrizije, duplih standarda, govora koji obmanjuje“, rekao je Brajan Beker iz koalicije Anser (Answer) za RT.

Rusija je početkom sedmice započela velike vojne vežbe uz učešće ratnih aviona, podmornica i oko 76.000 vojnika na potezu od Arktika do Crnog mora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *