НАПАД „КИНЖАЛИМА“ НА КИЈЕВ потпуно разоткрио АМЕРИЧКЕ СЛАБОСТИ

NAPAD „KINŽALIMA“ NA KIJEV potpuno razotkrio AMERIČKE SLABOSTI

27 maja 2023

Uništenje američkog protivvazdušnog sistema Patriot u Kijevu pokazalo je da su američki položaji u Tihom okeanu, gde se nalaze mnogi takvi sistemi PVO, ranjivi na ruske i severnokorejske rakete, pišu autori časopisa Military Watch.

Kako je navedeno u članku, „Kinžal“ predstavlja prvi ozbiljan savremeni pokušaj suzbijanja zapadne protivvazdušne odbrane velikog dometa.Rakete imaju povećanu sposobnost preživljavanja u letu zbog brojnih karakteristika, uključujući sposobnost izvođenja ekstenzivnih manevara, polubalističku putanju i hipersoničnu terminalnu brzinu. Sve ovo čini takvo oružje nedostupnim protivavionskim topovima, navodi se u izdanju.

Analitičari kažu da je loša vest za SAD to što su vojne baze Vašingtona na Pacifiku pokrivene velikim brojem PVO sistema Patriot, a rakete sa istim karakteristikama kao ruski „Kinžal” su u službi Severne Koreje. U slučaju sukoba velikiһ razmera između dve zemlje, Pjongjang će u ovom pravcu moći da probije PVO američke vojske i zada osetljive udarce, navode kolumnisti.

„Dakle, uspeh sistema Kinžal može ukazivati na to da bi slični razvoji Severne Koreje mogli biti od vitalnog asimetričnog značaja u odvraćanju i ako je moguće, suprotstavljanju ofanzivi SAD“, rezimirali su autori.

Ruska vojska je 16. maja izvršila masovni napad na punktove razmeštaja jedinica Oružanih snaga Ukrajine, kao i na mesta skladištenja zapadnog naoružanja, opreme i municije. Konkretno, hipersonična raketa Kinžal je pogodila protivvazdušni raketni sistem Patriot u Kijevu.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *