NAPAD NA LUGANSK I DONJECK: Ukrajinska vojska pretrpela velike gubitke

NAPAD NA LUGANSK I DONJECK: Ukrajinska vojska pretrpela velike gubitke

11 jula 2014

3789668Snage kijevske hunte ne samo da su izgubile bitku za Karlovku, strateški važno naselje pored Donjecka, nego su morale i da odstupe desetak kilometara od glavnog grada Donjecke republike.

U naletu, ustanici su pojačali napad na aerodroma Donjecka, iako je ministar odbrane DNR, Igor Strelkov, danas objavio da nije naredio da se taj aerodrom zauzme.

U Donjecku je, inače, danas bio radostan dan jer je jedan vod branilaca Slavjanska (27 ljudi) uspeo da se probije iz ukrajinskog obruča i da stigne u glavni grad DNR.

Sa sobom su doneli i mali bestrzajni top, a ispričali su da su se probijali podeljeni u četiri grupe. Usput su razbili utvrđeni položaj Ukrajinaca kod Artjomovska, ubivši najamnje šest prrotivničkih vojnika. Sami su za sve vreme proboja imali dva mrtva i dva ranjena.

Do Donjecka je stigao i Sergej Nikolajevič, sa unukom Katjom čiju je majku 3. Jula u Slavjansku ubila ukrajinska raketa.

Snage kijevske hunte počele su napad na Lugansk, ali još nije jasno da li je počeo pripremani glavni napad ili je u pitanju ograničeni napad u funkciji „opipavanja pulsa“ branilaca glavnog grada LNR.

Zbog pucnjave, Ulica Frunzea privremeno je zatvorena za saobraćaj.

Ukrajinci su minule noći granatirali grad i ranili šest ljudi. Za kaznu, usledio je jutarnji napad ustanika na aerodrom Luganska čiji garnizon koji je već nekoliko nedelja opsadom.

Ustanici su uspeli da minobačačima dignu u vazduh aerodromsko skladiše munije. Ubrzo potom, Ukrajinci su pokušali proboj, ali su vratili nazad kad su imali dvadesetak ljudi izbačenih iz stroja i jedan uništen oklopni transporter.

Predsednik Luganske republike Valerij Bolotov izjavio je da su Ukrajinci imali do 50 ubijenih i ranjenih.

Napad ustanika, koji nisu ni imali nameru da već danas zauzmu luganski aerodrom, prestao je nakon što su opkoljenima stigla u pomoć dva Su-25 i Su-24. Njihovi piloti su svoje bombe i rakete – bojeći se na ne budu oboreni – izbacili sa velike visine, pa su bili neprecizni.

Cela teritorija Luganske i Donjecke republike je, u manjoj ili većoj meri, ratna zona.

Zapadno od Donjecka, kod mesta Karlovka, došlo je do velike borbe u koju su Ukrajinci ubacili tri bataljona – „Donbas“, „Dnjepar“ i „Kaskad“. Branioci, pod komandom Igora Bezlera, uvukli su ih u zasedu, pa je rezultat bio: bekstvo snaga hunte koje su imale 35 poginulih i oko 100 ranjenih. Plus: nekoliko izgubljenih oklopnih vozila.

Od prošle noći se vode borbe i oko graničnog prelaza „Dolžanskij“ koji Ukrajinci pokušavaju da pretmu od snaga Luganske republike.

Međutim, branioci Severska bili su prinuđeni da napuste grad. Ministar odbrane DNR, Igor Strelkov, potom je objasnio da je naredio povlačenje da lokalni odred ne bi bio okružen.

Ustanici su opkolili veliku ukrajinsku grupaciju pored strateški važnog brda Saur-Mogila.

Iako je ustanička glavnika napustila Kramatorsk, jedna borbena grupa Donjecke republike napala je kolonu protivnika, oštetivši tri oklopna transportera i ubivši 18 ukrajinskih vojnika.

KOMENTARIJedan komentar

  1. GAVRILO says:

    Strelkov treba sto pre da ocisti dzepove nacista prema Ruskoj granici da bi imao slobodna ledja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *