НАПАД НА РУСКЕ БАЗЕ – АМЕРИ ТЕСТИРАЈУ ОРУЖЈА БЕЗ ОБЈАВЕ РАТА: Путин уништио 13 летелица, Москва спрема жесток одговор!

NAPAD NA RUSKE BAZE – AMERI TESTIRAJU ORUŽJA BEZ OBJAVE RATA: Putin uništio 13 letelica, Moskva sprema žestok odgovor!

11 januara 2018

Ne postoji bolji način da se testiraju bespilotne letelice nego da se iskoriste u takozvanim borbenim uslovima, stoga su teroristi izuzetno dobri pomoćnici u ovom poduhvatu, budući da bi bilo koji scenario, u kojem se američko oružje direktno koristi protiv Rusije, ujedno označavao objavu rata, smatraju analitičari

Naime, te večeri, 6. januara, ruske protivvazdušne jedinice otkrile su 13 nepoznatih vazdušnih meta malih dimenzija, od kojih su 10 leteli ka ruskoj avio-bazi Hmejmim, a još tri ka punktu za logistiku ruske flote u Tartusu. Kao rezultat protivmera, šest dronova je ruska vojska preuzela pod svoju kontrolu, dok su kompleksi „Pancir S“ uništili preostalih sedam letelica.

Vojni stručnjaci tvrde i da je taj napad dronovima omogućio američkim tajnim službama da saznaju više o tome kako funkcionišu ruski sistemi protivvazdušni odbrane koji su raspoređeni u Siriji. Štaviše, Andrej Popov, vojni stručnjak i potpukovnik u penziji, tvrdi da se ne radi o dronovima koje se mogu kupiti u prodavnicama, nego o visokosofisticiranim letelicama velikog dometa.

Takve tehnologije, kako pojašnjava, imaju samo nekoliko zemalja.

– Verujem da će nadležni ruski resori sprovesti veoma temeljnu istragu i da će u narednih nekoliko nedelja Ministarstvo odbrane Rusije postaviti američkim partnerima nekoliko veoma ozbiljnih pitanja, između ostalog, da li se radi o provokaciji ili o tome da Amerikanci ne umeju da čuvaju svoje visokosofisticirano oružje – kaže Popov.

Međutim, simptomatično je i to što je odmah nakon reakcije Ministarstva odbrane Rusije, da je odluku o korišćenju dronova mogla isključivo da donese strana koja ima visoko razvijenu tehnologiju satelitske navigacije, reagovao Pentagon i to saopštenjem da su uređaji i tehnika za bespilotne napade „lako dostupni“, te da se mogu kupiti na otvorenom tržištu.

– Videli smo da su tehnologije slične vrste koristili militanti terorističke organizacije ISIS. Ti uređaji i te tehnologije se danas mogu lako nabaviti, što predstavlja povod za veliku zabrinutost – rekao je za Sputnjik zvanični predstavnik Pentagona Adrijan Renkin Holovej.

Istovremeno, analitičar sa Ruskog državnog univerziteta „Plehanov“ Andrej Koškin tvrdi da se sve to može protumačiti kao pokušaj Vašingtona da ozbiljnije ugrozi rusko vojno prisustvo u Siriji.

Kako objašnjava, SAD formiraju novu vojsku u Siriji u bazama koje su pod kontrolom koalicije na čelu sa Amerikom, tako da se može reći i da Amerikanci nastoje da formiraju jedinice militanata pod maskom opozicije. Kada je reč o napadu dronova, Koškin tvrdi da samo zemlje koje imaju razvijene tehnologije mogu da organizuju takav napad na ruske baze.

– Međutim, može se konstatovati da se Rusija prilično uspešno odbranila od tog talasa napada, pogotovo kada je reč o napadu iz vazduha. Mislim da se radi o ozbiljnoj kampanji protiv ruskog prisustva u Siriji, sa ciljem da se preispita uloga ruske vojske u borbi protiv terorizma i verovatno sa ciljem da se Sirija uvuče u novi oružani sukob – upozorava Koškin.

Nešto kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije ustanovilo da su dronovi poleteli iz područja jugozapadno od zone deeskalacije Idlib, koju kontroliše „umerena opozicija“, nakon čega se obratila turskim vlastima da pojačaju mere bezbednosti i intenziviraju rad na postavljanju posmatračkih punktova, s obzirom da se ta teritorija nalazi pod njihovom jurisdikcijom.

KOMENTARI9 komentara

 1. opet ja says:

  Stara vest već, a Rusi neće ništa da urade jer im ne odgovara da uđu u 3. Svetski rat. Sumnjam da je P-8 iznad Sredozemnog mora mogao da prikupi podatke o ruskoj odbrani i sistemima jer je na vreme otkriven i pokriven ometanjem.

  • Željko says:

   @ opet ja "Ukrajinska bojišnica" se aktivira u proljeće 2018., naši hrvatski bojovnici su na crtama obrane EU u Latviji, dakle "Istočna bojišnica " je spremna, u Armeniji je preokret na pomolu, jedini kavkaski saveznik Rusije, Turska je krenula protiv Rusije u Idbil provinciji, protiv "sirijskog" režima, neizravno protiv Rusa, zapadna demokracija se vraća na Balkan etc.!!

   • Vuco says:

    Ustaso, proci cete na Ruskoj granici kao na istocnom frontu 1941-44. Kukace te kao zene kad Bacuske krenu.

 2. M says:

  Daklen,sada"netko X može kupiti takvo i slično oružje na otvorenom tržištu"pa ga s 50-100km ispaliti na USA itd.vojne ciljeve također,a rusi također"čisti"!Jednostavno!Iako takva igra vodi korak po korak u kaos!Pa uđemo u 3.WW"u rukavicama"!Kako simpatično!

 3. E.Lirsch says:

  "zaapdni partneri"... Ja bih rekao zapadni sljam trazi veprica.

 4. Nemanja Vlahović says:

  Da, i ja sam čuo da je Putjin bio u Siriji i lično pucao na sve te letelice.

 5. goran says:

  Putin samo povremeno pripreti i nista novo ne uradi.

 6. doktrina soka says:

  Za Rat Rusija ima vremena na pretek.Zapadu se zuri kako bi posto poto izazvao rat sa Rusijom,sto se vidi vrlo jasno.Jer rat za kapitalizam je najbolja zarada, sto se isto jasno vidi zapad stalno ratuje i pljacka.E to im zadovoljstvo Rusija i Kina nece priustiti,biti ce samo asimetricnih odgovora.Puti je rekao Rusija i ruski narod vise nikada nece ratovati.

 7. triglav says:

  svi pripadnici bilo koje "eksekutive", izvršne vlasti, na midgard zemlji su plačenici istog "finansijera" kojeg stuart mil zove "leviatan" a sloveni zovu ga "crnobog"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *