Napad u Najrobiju organizovala „Bela udovica“ – Britanka Samanta Litvejt

Napad u Najrobiju organizovala „Bela udovica“ – Britanka Samanta Litvejt

23 septembra 2013

Samantha Lewthwaite-955968„Mali rat“ u trgovinskom centru „Vestgejt“ u Najrobiju još traje. Unutar zgrade čuje se pucnjava, a odjeknule su i tri snaže eksplozije.

Kenijska armija tvrdi da je oslobodila većinu talaca, ali je tamošnji Crveni krst saopštio da se 63 čoveka vode kao „nestali“. Ovo znači da bi ukupan broj žrtava među mirnim građanima mogao da bude znatno veći od 100.

U međuvremenu su se pojavile indicije da je među onima koji su rukovodili operacijom terorista u Njarobiju bila i Britanka Samanta Litvejt, udovica Džermena Lindsija, teroriste-samoubice koji je 2005. aktivirao svoj pojas-bombu u londonskom metrou.

A da su među 15-terorista iz somalijske paravojne formacije Aš-Šabab, koja je tesno povezana sa Al Kaidom, bila još dva građanina Velike Britanije rođena u Londonu: 23.godišnji Liban Adam i Nasir Širdun (24).

Oficiri kenijske armije, koji komanduju napadom na teroriste u trgovinskom centru, tvrde da je „komande teroristima u „Vestgejtu“ na arapskom izdava belkinja pod zarom“.

Litvejt je 29 godina. Rodila se u porodici britanskog oficira. Po jednoj verziji – Engleskinja je, a po drugoj – Irkinja iz Severne Irske.

Nakon muževljevog „podviga“, policiji je tvrdila da o njegovom „tajnom životu“ nije znala ništa i da ne deli njegove političke poglede i orijentaciju. Međutim, već 2007. se sa svoje troje dece preselila u Afriku i priključila Aš-Šabab.

Specijalne službe Kenije, Velike Britanije i SAD vode je kao „Belu udovicu“. Smatraju je i za „glavnog blagajnika“ Aš-Šabab i za glavnog instruktora za obuku žena-kamikaza.

(Fakti.org)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *