Нападнута још једна америчка база у Ираку; ШОК АНАЛИЗА ОТКРИВА ЗАШТО СУ АМЕРИ УБИЛИ СУЛЕЈМАНИЈА: Моћни генерал дуго био на нишану, ликвидиран из овог разлога!

Napadnuta još jedna američka baza u Iraku; ŠOK ANALIZA OTKRIVA ZAŠTO SU AMERI UBILI SULEJMANIJA: Moćni general dugo bio na nišanu, likvidiran iz ovog razloga!

5 januara 2020

Nepoznate osobe su izvele raketni napad u blizini štaba združenih snaga Iraka u provinciji Niniva, saopštila je arapska televizija „Al Arabija“.

Kako javljaju lokalni mediji, granatiran je bio kompleks vladinih zgrada u području gde se nalazi štab iračke vojske kojeg koristi američka vojska.U toku dana izvedena su tri raketna napada u prestonici Iraka. Između ostalog, rakete su pale u centru Bagdada, nedaleko od ambasade SAD, kao i u području vojne baze „Balad“ na severu prestonice.

Šiitska paravojna formacija „Kataib Hezbolah“ zapretila je danas da će napasti baze u Iraku koje koristi američka vojska. Oni su upozorili iračke snage bezbednosti da se drže na udaljenosti od 1 kilometra od tih baza.

ŠOKANTNA ANALIZA: Da li su zbog ovoga Amerikanci ubili generala Sulejmanija

Ubistvo generala Kasima Sulejmanija, komandanta Kuds jedinica – elitnog dela iranske Revolucionarne garde, predstavlja dramatičnu eskalaciju u tinjajućem sukobu Amerike i Irana, koji bi mogao da ima značajne posledice.

Za očekivati je da će biti odmazde. Lančana reakcija i osveta mogle bi da uvedu dve zemlje u direktni sukob.

Budućnost Vašingtona u Iraku mogla bi takođe da se dovede u pitanje, a strategija predsednika Trampa u regionu – ako postoji – biće na testu više nego bilo kad pre.

Filip Gordon, koji je u Obaminoj administraciji bio koordinator Bele kuće za Bliski istok i Persijski zaliv, opisuje ubistvo Sulejmanija skoro kao „objavu rata“ Amerike Iranu.

Kuds jedinice su deo iranskih bezbednosnih službi za operacije u inostranstvu.

Godinama je Sulejmani bio ključni inicijator širenja iranskog uticaja u Libanu, Siriji

On je planirao napade i tako učvršćivao odnos Teherana sa saveznicima u regionu.

Ruke su mu bile isprljane krvlju američkih državljana, stav je Vašingtona. U Iranu je bio vrlo popularan.

Praktično je rukovodio kontranapadom Teherana kada su im Amrikanci uveli sankcije i kada počeo pritisak međunarodne zajednice na Iran.

Tako da nije čudno što je Sulejmani bio na Trampovom radaru, već je pitanje zašto je taj napad izvršen sada.

Amerika je okrivila Teheran za niz raketnih napada na američke baze u Iraku. Jedan američki civil – građevinac – je ubijen tokom tih akcija.

Međutim, ranije iranske operacije – napad na tankere u Zalivu, gađanje američkih bespilotnih letelica, čak i napad na najveću saudijsku naftnu kompaniju – prošle su bez američkog odgovora.

Na poslednje raketne napade Pentagon je uzvratio napadom na iračku miliciju, koju podržava Iran. To je dovelo do demonstracija i juriša na američku ambasadu u Bagdadu.

U objašnjenju Pentagona zašto je Suljemani ubijen ne ističu samo njegovo ranije delovanje, već dodaju da bi njegovo ubistvo trebalo i druge protivnike da odvrati od budućih akcija.

General je, kako se navodi, „aktivno razrađivao planove da napadne američke diplomate i osoblje ambasada u Iraku i širom regiona“.

Veliko je pitanje šta će se dalje desiti.

Predsednik Tramp se nada da će jednom dramatičnom akcijom uspeti i da zaplaši Iran i da dokaže sve neprijatnijim saveznicima u regionu – poput Izraela i Saudijske Arabije da Amerika i dalje može da pokaže zube.

Ipak, teško je zamisliti da to neće naići na snažan odgovor Teherana, čak i ako to ne bude odmah.

Mogu li američke trupe u Iraku biti sledeća meta Irana?/Reuters Mogu li američke trupe u Iraku biti sledeća meta Irana?/Reuters U Iraku ima oko 5.000 američkih vojnika i oni su očigledno moguća meta. Takve ciljeve su Iran njegovi i saveznici gađali u prošlosti. Napetosti u regionu će porasti.

Nema sumnje da će se to odmah odraziti na cenu nafte.

Amerika i njeni saveznici tražiće načine da se odbrane. Vašington je već poslao malo pojačanje ambasadi u Bagdadu. Ako bude potrebe, pojačaće vojno prisustvo u regionu.

Isto tako je moguće da iranski odgovor bude asimetričan – ne samo udar za udar. Mogli bi da zaigraju na kartu podrške koju imaju u regionu – preko savezničkih trupa koje je osnivao i izgradio upravo Sulejmani.

Mogla bi, na primer, da usledi nova opsada američke ambasade u Iraku, što bi iračku vladu dovelo u tešku poziciju i dovelo u pitanje tamošnji angažman američkih trupa.

To bi dalje moglo da dovede do demonstracija na drugim mestima i bude opravdanje za nove napade.

Napad na komandanta jedinica Kudsa bila je jasna demonstracija američkih vojnih i obaveštajnih sposobnosti. Mnogi u regionu neće žaliti što je preminuo, ali da li je to bio najmudriji potez Trampa?

Koliko dobro je Pentagon pripremljen za neizbežne posledice? I šta nam ovaj napad govori o čitavoj strategiji Trampa u regionu? Da li se ona na bilo koji način promenila?

Postoji li nova nulta tolerancija prema operacijama Irana?

Ili je predsednik samo odstranio komandanta kog je bez sumnje smatrao „veoma lošim čovekom“.

(Tanjug)

KOMENTARI5 komentara

 1. Slobodanka says:

  Dana 20 ili 21 juna ove godine ovo je izjavio Tramp, a povodom njegovog zaustavljanja napada na Iran: "U ponedeljak su srušili bespilotnu letelicu koja je letela u međunarodnim vodama. Bili smo spremni da odgovorimo prošle noći na tri različita mesta, kada sam upitao, koliko ljudi će umreti. General mi je rekao 150. Deset minuta pre napada zaustavio sam ga, to nije bilo proporcionalno rušenju bespilotne letelice. Nisma u žurbi, naša vojska je obnovljena, nova i spremna, najbolja na svetu. Iran ne sme da ima nuklearno oružje, ne protiv SAD i ne protiv sveta". Obratite pažnju na reči: Nismo u žurbi, naša vojska je obnovljena..." > Samo što nije rekao: Vreme radi za nas, uradićemo mi to majstorski malo kasnije. I nakon pola godine evo gledamo NASTAVAK. Najpre su sklonili iranskog generala Sulejmanija jer on sa svojim iskustvom i sposobnostima mogao bi da zasmeta američkim vojnim aktivnostima. A zatim uslediće dalji ratni potezi SAD.

  • Slobodanka says:

   Evo sledećih ratnih poteza SAD. Napadaju ciljeve na jugostoku Sirije, i to na teritoriji koja je pod kontrolom snaga SAA, oslobodjena je od ISIS u novembru 2017 godine. Tako zasad izgleda da iranski general Sulejmani je ubijen na početku nove američke ofanzive na Siriju! Upravo su gadjali baze proiranskih snaga na jugu sirijske pokrajine Deir ez Zor, u zapadnom delu ove pokrajine i zapadno od reke Eufrat. Iračke i proiranske snage tu su prisutne kao ispomoć snagama SAA. Mesta najnovijih napada: 1) Al Suvaja blizu grada Al Bukamal i 2) proiranska baza 20 km zapadnije u slobodnoj teritoriji Sirije. U blizini je granični prelaz Al-Bukamal Sirija - Al Kaim Irak. Amerikanci nameravaju da preseku jedinu kopnenu vezu Sirija (Damask)-Irak (Bagdad). Postoji još jedna kopnena veza Damask-Bagdad nasred južne granice Sirije, ali nju Amerikanci odavno drže pod kontrolom, pokrivaju je sa bazom u Tanfu. Istovremeno prave sigurnost za američke snage istočno od reke Eufrat pored onih mnogobrojnih sirijskih naftnih polja.

 2. Mi says:

  Ako se ovo zove analiza, ja ću sebe proglasiti Marijom Antonetom..... Tanjug je nekada bio agencija, ovaj ugašeni pa vaskrsli, je u rangu "frau Gabrijele"

 3. padre says:

  Jedino, što je šokantno je to, šta sve kod vas prolazi kao analiza!Jedini uzrok je, da se Iran isprovocira, pa da bi imali "opravdanje" da ga zasuju bombama i dronovima, jer je prejak, da bi ga sami napali, a "saveznicima" je dojadilo!

 4. petrovgrad says:

  Šteta što će da izgore ovako nove gume na ova vozila. Meni je toga žao

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *