НАПАДНУТА РУСКА БАЗА У СИРИЈИ

NAPADNUTA RUSKA BAZA U SIRIJI

5 avgusta 2019

Teroristi su ispalili tri granate u pravcu ruske vazduhoplovne baze Hmejmim u Siriji, baza nije oštećena i nema povređenih, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Petog avgusta oko 13 sati i 30 minuta po srednjoevropskom vremenu kontrola vazdušnog prostora ruske vazduhoplovne baze Hmejmim iz pravca severno od aerodroma zabeležila je lansiranje tri granate u smeru ka ruskoj bazi. Nema nikakve materijalne štete, niti žrtava u ruskoj vazduhoplovnoj bazi“, navodi se u saopštenju Ministarstva.Takođe se naglašava da baza Hmejmim radi normalno.

U saopštenju je navedeno da su granate koje su ispalili militanti u pravcu ruske avio-baze Hmejmim pale na selo Ruajsed Afif.

„Ranjena su četiri civila“, dodalo je Ministarstvo odbrane.

Krajem jula načelnik Glavne operativne uprave Generalštaba Oružanih snaga Rusije, general-pukovnik Sergej Rudskoj izjavio je da teroristi nastavljaju sa pokušajima organizovanja napada na Hmejmim.

Prema njegovim rečima, teroristi su pokušali da granatiraju ruske objekte sa teritorije zone deeskalacije Idlib 17. i 21. jula. Sredstva za protivvazdušnu odbranu ruske avio-baze odbile su te napade.

KOMENTARI10 komentara

 1. Miroslav says:

  Vest o slomu terorista u Siriji koliko se ja sećam bila pre više od godinu dana. Gde je sad zapelo? Mislim da se Rusi igraju u Siriji i da kao mi Srbi ne rade posao kako treba jer zmiju treba u glavu a ne u rep.

  • persida says:

   Rusi rade za cionisticku Zmiju, sve je suprotno od onoga u sta nas ubedjuju mediji. Rusija je sa Izraelom jedna drzava u kojoj se pitaju cionisti o svemu, Putin samo ondulira. Pametnom dosta.

   • Miraš says:

    Suprotno je sve u tvojoj maloj glavi. Sve si pogrešno shvatila. Ne može se završiti oslobadjanje Sirije a da se istovremeno pokrene rat i protiv države Izrael, tačnije da se obnovi rat sa Izraelom, jer te dve zemlje ni nemaju sporazum o miru iz ranijih ratova. Snage SAA kontrolišu malo više od 60% teritorije Sirije, a oko 4% je Idlib koji tek treba da oslobode. Čak i da su oslobodili Idlibsku zonu, u slučaju sukoba sa Izraelom u tom novom većem metežu poslali bi im ponovo teroriste tj. aktivirale bi i one "zelene" pobunjenike-teroriste koji su se smirili ušavši u program pomirenja sa sirijskom vladom. Oko 4% teritorije Sirije drži Turska, oko 4% je baza Tanf koju drže Amerikanci i oko 27% je područje koje drže Kurdi uz pomoć SAD. Od svih neoslobodjenih područja najrizičnije je ovo najmanje od 1% tj. od svih okupatora najopasniji je Izrael. U slučaju obnavljanja rata sa Izraelom Sirija bi izgubila deo od tih oslobodjenih 60% teritorija, a baš to ne sme da se desi jer time bi se Sirija nakon 8 godina rata vratila na početak rata. S druge strane zna to i Izrael i zato namerno i uporno provocira. Izrael igra na kartu totalnog sloma Sirije koji bi se desio iznutra i zato radi to što radi.

  • Kiki says:

   Slažem se. Treba sve poravnati A posle sabrati kolateral i uputiti izvinjenje. Tako to bar rade Jenkiji.

  • Miraš says:

   Bila je to vest o slomu ISIS - "crnih" terorista. Ali pored "crnih" postojali su i tkzv. "zeleni" tj. pobunjeničko terorističke grupe. Zeleni učestvuju u sirijskom ratu od početka, i oni su često saradjivali sa ISIS, ali zeleni su polako slabili tokom tog rata i od maja 2017 godine našli su se u četiri zone deeskalacije. Skoro sve te zone zatvorene su tj. očišćene su od terorista izuzev Idlibske zone. Borbe se sada vode u toj Idlibskoj deeskalacionoj zoni (veći deo pokrajine Idlib + deo Hame + deo Latakije + deo Alepa) koja obuhvata više od 6.000 km2 i ima oko 3 miliona civila, a terorista ima oko 50.000 do 60.000. Kad su naprimer oslobadjali veliki grad Alepo i kako god su koju zonu čistili dogovor je bio da oni koji ne prihvateju program pomirenja da budu prebačeni u Idlib. Tako je moralo biti da bi se borbe što pre završile idući od zone do zone. Ali sad na kraju ovde u Idlibu obračunavaju se sa baš najokorelijim terorističkim šljamom.

 2. teoretičar says:

  Putin će uskoro biti optužen za genocid nad Sirijskim narodom, a Rusi će ga predati Hagu zajedno sa svim današnjim rukovodstvom. Pošto Medvedev nije izdajnik, nego prozapadni agent u Rusiji, on će pruzeti kormilo i nasukati ruski brod treći put u zadnjih 100 godina i dobiće Nobelovu nagradu za Herojsku odbranu Čovečanstva, kao i Gorbačov. Onda će Medvedev potpisati isporuku Putina Hagu a svi mediji u Rusiji i Srbiji će pisati koliki je Putin bio izdajnik i zločinac. Pola Rusa i četvrtina Srba će odmah zatražiti vizu za na Zapad i dobiće je. Tako se to radi. Neće biti nikakvog atomskog rata. (Teorija zavere #1)

  • teoretičar says:

   Kinezi su svesni da Zapad za sada nema kapaciteta da primi pola Kineza, pa su zadovoljni sa daj šta daš i prisiljeni su da trpe Sija i strpljivo čekaju vize za Zapad, inače bi i oni predali Sija za vize. Tako to radi Istok.(Nije teorija zavere). Indijci bi predali i mamu svoju Hagu i već rade na tome i polako se dijasporišu uglavnom u Meriku. Tamo muževi kupuju propale motele a supruge i ćerke čiste motelske klozete dok sinovi odmah uskoče u mustanga starog 15 godina i postanu savremeni dijasporni biznismeni veoma uticajni u svojoj bivšoj rodnoj grudi. Ni ovo nije teorija zavere, nego praksa #1 istočnih naroda naše planete.

 3. Nostalgicar says:

  Meni nesto nije jasno... Rusi imaju ovu bazu vec oko CETIRI godine, baza je smjestena u sjevero-zapadnoj Siriji relativno blizu pomorske baze Tartus, znaci na teritoriju gdje uvelike prevladavaju sirijci odani Asadu i Rusima. Nadalje... spominje se granata, znaci ne neko dalekometno oruzje, granate mogu da lete oko 40 km ali tesko da teroristi imaju tako dobre i velike topove/haubice i domet nihovih topova nebi trebao da prelazi 30 km. OK sada se postavlja pitanje kako je moguce da Rusi i Asadovci ni nakon CETIRI godine ciscenja terorista jos nisu uspjeli ocistiti teren oko ruske baze u radijusu od 30-tak km?

  • Miraš says:

   Zato što dok su oslobadjali razne sirijske gradove, a i druge deeskalacione zone sve "zelene" teroriste premeštali su u pokrajinu Idlib. Sećate li se zelenih autobusa s kojim su ih prevozili? U njima su su bili oni teroristi koji nikako nisu hteli da udju u program pomirenja sa sirijskom vladom. Idlib je veoma blizu Latakije u kojoj se nalazi ruska baza Hmejmim. Znači organizovano i svesno su ih doveli baš u Idlib. U Idlibu nema ni naftnih ni gasnih izvora, ni naftovoda ni gasovoda, on je samo dosta dobar poljoprivredni rejon pa je zato tada odgovaralo da teroriste što pre sklanjaju u taj severozapadni ćošak zemlje i da nastave dalje oslobadjanje drugih teritorija Sirije. Tada im nije smetalo što je tu blizu ruska avio baza. Neko ih snabdeva sa čime sve bi mogli da gadjaju rusku bazu, blizu je turska granica i turska pokrajina Hataj.

 4. milorad2 says:

  vrlo je zanimljivo da samo ruske baze napadaju levo, desno, amerikance niko ne dira:)Ako rusi misle da prežive moraće da se pozabave sa američkim bazama, domaćinima i infrastrukturom saveznika, požar u sibiru nije ni prirodan ni slučajan a mislim da će i u moskvi shvatiti ko ga je podmetnuo i to brzo.Počele su8 diverzantske akcije širokih razmera i mislim da će uskoro slobodno kretanje preko granica mnogih država da bude samo davna prošlost, ovaj rat se zahuktava a mislim da će odmazda početi uskorom sve crte su predjene što se tiče rusije ako sada ne odgovore oni će biti uništeni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *