НАПАДНУТА ТУРСКА! Отворена ватра преко границе, има мртвих и рањених војника!

NAPADNUTA TURSKA! Otvorena vatra preko granice, ima mrtvih i ranjenih vojnika!

9 jula 2021

U prekograničnoj pucnjavi između neidentifikovanih naoružanih osoba u severoistočnom regionu Sirije, na kojom kurdske snage imaju kontrolu, ubijen je jedan turski vojnik. Napadnuto je tursko vojno vozilo koje je patroliralo u blizini pograničnog grada Seniurta na jugoistoku turske provincije Mardin.Prema izjavi Mardinove kancelarije guvernera, vozač, identifikovan kao pešadinac Džihan Čiftčibaši, teško je ranjen, a još trojica pripadnika službe zadobili su lakše telesne povrede kada se vozilo prevrnulo. Čiftčibaši je preminuo od posledica ranjavanja u bolnici, dok se preostala tri vojnika oporavljaju.

Još nijedna grupa nije preuzela odgovornost za napad. Možda su iza napada bili elementi Sirijskih demokratskih snaga (SDF) koje predvode Kurdi.

SDF je pokrenuo prekogranične napade na Tursku iz severoistočne Sirije 2019. godine kao odgovor na tursku vojnu invaziju. Od tada je grupa koju predvode Kurdi ograničila svoje napade na turske snage unutar Sirije.

Turska vojska još nije odgovorila na prekogranični napad. Oštri vojni odgovor Ankare mogao bi dalje da destabilizuje severoistočnu Siriju. Prekid vatre u regionu, koji žele i Rusija i SAD, jedva se održava.

(Mediji)

KOMENTARIJedan komentar

  1. toza says:

    turska razvija nekakvu raketu lesinar da unisti s-400. e sad zato postoji pancir i krasuha za zastitu. ali dok oni razviju lesinara, rusi vec uvode s-500 koji ce od lesinara da napravi prasinara!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *