НАПАДНУТА ВЕЛИКА БРИТАНИЈА! Нова ИРА обнавља стари сукоб (ВИДЕО)

NAPADNUTA VELIKA BRITANIJA! Nova IRA obnavlja stari sukob (VIDEO)

21 januara 2019

Policija je uhapsila još dvojicu muškaraca zbog sumnje da su povezani sa eksplozijom automobila-bombe u Londonderiju, u Severnoj Irskoj, čime je broj uhapšenih porastao na četiri, saopštili su zvaničnici.

Prema njihovim rečima, policija istražuje da li je ekstremistička grupa „Nova IRA“ odgovorna za taj napad.

Kako objašnjava Rojters, dvojica muškarca u dvadesetim godinama zadržana su u pritvoru nekoliko sati nakon eksplozije, a potom su uhapšena još dvojica, starosti od 34 i 42 godine.U eksploziji automobila-bombe nije bilo povređenih.

„Srećom, niko nije stradao, ali je to očigledno bio veoma značajan pokušaj da se ubiju ljudi ovde u ovoj zajednici“, rekao je pomoćnik šefa policije Mark Hamilton na konferenciji za novinare.

On je dodao da je glavni fokus istrage na „Novoj IRA“, jednoj od malobrojnih ekstremističkih grupa koje se protive mirovnom sporazumu iz 1998. godine kojim je u najvećoj meri okončano trodecenijsko nasilje u toj britanskoj pokrajini.

Ta grupa je sporadično izvodila napade proteklih godina.

Policija u Severnoj Irskoj i Republici Irskoj, koja je članica EU, upozorila je da bi povratak na „čvrstu granicu“ između dve zemlje nakon Bregzita, mogao da dovede do napada ekstremističkih grupa.

(Tanjug)

KOMENTARI3 komentara

  1. Zoran says:

    Baš sad su se "volšebno" pojavili napadi te "nove" ire, baš kad treba da se reši pitanje "brexita" i tvrdo/meke granice sa Irskom! Nešto tu nije u redu, opet se mulja!

  2. Za Srbiju says:

    Za IRU !

  3. rodja says:

    Kako to baš sad, kad je mejova jedva ostala kao premijer. U ulici bez i jednog prolaznika, bez i jednog automobila! Zaključak, ulica je bila blokirana, dok se "scena sa napadom nove ire ne završi". Au!!! Pa ovi sa "matematičkim mozgom" znaju samo da "prepisuju šablone". Nešto tu nije u redu, opet se mulja! Sad se izmišlja nova ira, da se englezi uplaše !!! To je toliko providno, nemam reči. Ali englezi, "gutaju to"

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *