НАПАШЋЕ КИНУ СА ИСТОКА?! Америчким бродовима и подморницама се придружују и ове државе!

NAPAŠĆE KINU SA ISTOKA?! Američkim brodovima i podmornicama se pridružuju i ove države!

6 novembra 2020

U Indijskom okeanu održavaju se vojne vežbe pod nazivom Malabar 2020 u kojima sudeluju vojske SAD-a, Japana, Australije i Indije. Radi se o novom savezništvu kroz tzv. koaliciju KUUAD (QUAD), (ne)formalno uspostavljenoj kao protivteža rastu kineskog uticaja u tom regionu. O tome svedoči i službeni cilj ove vojne vežbe, naznačen kao vojno sprečavanje aktivnosti Kine u Azijsko-tihookeanskoj regiji, ili novoj geopolitičkoj regiji poznatoj i kao Indo-tihookeanska regija. Ove godine u vojnoj vežbi Malabar 2020 po prvi put sudeluje i Australija.Prema navodima japanskog Ministarstva obrane, vežba je počela 3. novembra u istočnom akvatoriju Indije, u Bengalskom zalivu. Svaka zemlja poslala je po nekoliko vojnih brodova (razarača, fregata), kao i podmornica, a ukupno je u vežbu uključeno 20-ak brodova.

Indijsko Ministarstvo obrane saopštilo je kako je vojna vežba podeljena u dve faze – tj. trajaće od 3.-6. i od 11.-15. novembra. Tokom njih uvežbavaće se akcije traganja i pratnje podmornica, kao i raketna gađanja po različitim ciljevima.

Kina je službeno reagovala na početak ovih vojnih vežbi saopštenjem glasnogovornika svog Ministarstva spoljnih poslova: „Želeli bismo da ovakva aktivnost vojski država regiona uistinu osigura povećanje nivoa sigurnosti, a ne obrnuto.“ Države koje sudeluju u vojnim vežbama ove su reči okarakterizirale kao kinesko nezadovoljstvo njihovim izvođenjem. To i nije neka prevelika mudrost za zaključiti, ukoliko imamo u vidu kako je Kina već ranije kritikovala američku ideju, kako je rečeno, o uspostavljanju azijskog NATO saveza (spomenuti KUUAD), kao protivteža Kini.

(geopolitika.news)

KOMENTARI5 komentara

 1. milorad3 says:

  indija nema nameru da ratuje sa kinom,ovo je tamte za kukuriku zbog baze u pakistanu,ali niti je "savez" indije sa USa jak niti je "savez" kine sa pakistanom jak.Sve su to LABAVE priče.Indija ima dosta razloga aa zazire od USA i od kine ali jedini način na koji indija može da bude oštećen je finansijski,sankcije , blokada ekonomije itd.a svi znamo čiji je to specijalitet.

 2. M says:

  Dobra šaka u oko Kini i Rusiji!Ta USA savezništva,sad i s Indijom!Ipak,kako moćna flota pliva na velikim valovima,tkzv.A-valovima?!?Glisira?!?Ili roni?!?

 3. persida says:

  Ovde mnogi ne znaju da vezbe nisu isto sto i vodjenje rata.

 4. Rista says:

  NATO u Evropi sa sedištem...ne znam gde je bilo sedište, ali seli se u Beograd, NATO u Africi, komandant Nigerija jer imaju ljudi nafte i koješta još previše pa za dolare kupuju naoružanje kao i Saudijci, ali razlika je što su Nigerijci bosi-goli i goli-bosi, dakle duplo golo, NATO u Aziji sedište u Americi. Japan je jedna od država sa najvećim rezervama dolara na svetu. Australija je bogata ali usamljena a komonvelt je nekako nestvaran. Da čujem kaće dolar da propane, kaće građanski rat u ameriku, kaće Grande Volcano eksplodirati? Moji Srbi čekaju. A Indija zemlja velika, rastresita, moćna a usput imaju celu granu industrije koja se bavi pakovanjem, transportom i prodajom svete kravlje mokraće. Kažu, odnosno čitao sam da Indijska nauka napreduje neverovatno mnogo. Ulaze u Sunčev sistem polako ali moćno i sva tehnologija im većinom domaće proizvodnje. To je dobro. Majkrosoft najveći deo posla radi u Indiji. Inače, Indija je jedina država danas koja ima konjicu u svojoj vojsci. Drugi imaju za ukras i rezervu, zlu ne trebalo ali Indijski deo vojske je konjica. Valda da se sjure preko Himalaja u Kinu i kopiraju Mongole na koje Kina nije nikada imala odgovor. Mislim, to o konjskoj vojsci je istina. Nije moja mašta. Mada sam već naviko na ekstravagantne poteze amerike, ponekad se stvarno pitam kako oni to sve plaćaju, ali još više me muči kako to da im uvek uspeva da sakupe tolike države? Šta tu nije u redu? Nemo mi samo kažete "štampaju dolare". Pa i mi štampamo dinar pa jope ništa. Nemamo ni ker zašta da nas ujede a niko osim NATOa neće snama u savez a moi samo sa njim nećemo. Kada amerika napadne Srbiju, po sveta uz nju, kada ode u Afriku da kopa papriku, oma nađe fizičke radnike, kada ode u Aziju oma joj se priključe i veoma moćne države. Na primer, kada su pravili početne udare na Kinu koja je glavna u ASEANu, oma im se priključio Vijetnam. Kako to americi uspeva??? Da nemaju kojim slučajem urokljive oči? I ko vlada ovim svetom danas, ko bez po muke zahebe ceo svet da uvede zimsko-letnje vreme i makne kazaljke celom svetu malo unaored, malo unazad, ko uveo transparentnu demokratiju celom svet, gde je svetska vlada? Mislim da je tajno smeštena u Beograd, samo mi ne znamo. A naročito me zanima kada će Kina shvatiti da treba da klekne i da zamoli Rusiju za vojni savez? Inače će Kina proći kao i sa mongolima, kao i sa britanijom. Jesul ti Kinezi slepi? Rusija je rešila Mongole inače bi Kina i danas bila pod mongolskim vladarima. Rusija je doprinela oslobađanju Kine u II ratu jer uništili Hitlerovu vojsku i ostavili Japan na milost i nemilost amerike, a onda smo vidli da amerika onog prvog ukrasa uopšte nema. Rusija podbača Kinu i danas.

 5. opet ja says:

  Na slici je desantni brod ruske mornarice...toliko...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *