НАПЕТА СИТУАЦИЈА: Кинеска борбена флота летела око Јапана!

NAPETA SITUACIJA: Kineska borbena flota letela oko Japana!

28 novembra 2015

china-defense-a-20140120Jedanaest kineskih vojnih aviona letelo je u blizini južnih japanskih ostrva u akciji za koju Peking tvrdi da je vojna vežba sa ciljem da se unaprede dugometne borbene sposobnosti kineske vojske, a Japan je zbog toga hitno uputio svoje avione, navode danas japanski i kineski mediji.

Kineski avioni, od kojih osam bombaških, dva za prikupljanje podataka i jedan za rano upozorenje, leteli su juče u blizini Mijaka i Okinave, ali nisu povredili vazdušni prostor Japana, saopštilo je japansko Ministarstvo odbrane.

Neki od tih aviona su leteli između dva ostrva, dok su se drugi kretali u blizini susednih ostrva, dodaje se u saopštenju, prenosi AFP.

Međutim, japanski list „Jomiuri šimbun“ ocenjuje da je „neuobičajeno“ za Kinu da šalje tako veliku flotu u blizini japanskog vazduhoplovnog prostora i navodi da japansko ministarstvo analizira cilj kineske misije.

Japan hitno upućuje avione stotine puta godišnje kako bi odbranio svoj vazdušni prostor, kako protiv Rusije tako i, ovih dana, protiv kineskih aviona, podseća britanska agencija.

Portparol kineskih vazduhoplovnih snaga Šen Džinke je rekao da je nekoliko tipova aviona, uključujući bombardere H-6K, učestvovalo u vežbi u petak iznad zapadnog Pacifika, javila je kineska agencija Sinhua.

Kako je objasnio, takve vežbe na otvorenom moru poboljšavaju dugometne borbene sposobnosti kineskih vojnih snaga.

Do ovog poteza dolazi u jeku tenzija u Južnom kineskom moru nakon što je američki ratni brod plovio blizu barem jedne kopnene formacije na koju pravo polaže Kina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *