НАПЕТО ИЗМЕЂУ РУСИЈЕ И БЕЛОРУСИЈЕ! Обе стране изнеле тешке оптужбе!

NAPETO IZMEĐU RUSIJE I BELORUSIJE! Obe strane iznele teške optužbe!

2 avgusta 2020

Spor između Moskve i Minska koji je izbio posle nedavnog hapšenja grupe od tridesetak navodnih ruskih plaćenika u Belorusiji, produbljen je pošto su obe strane iznele nove suprotne tvrdnje o tom slučaju.

Do hapšenja je došlo uoči predsedničkih izbora u Belorusiji, zakazanih za 9. avgust, a Rusija je u četvrtak saopštila da je reč o zaposlenima jedne privatne firme za pružanje usluga obezbeđenja koji su, kako je rečeno, ostali u Belorusiji pošto su propustili let za Istanbul.Međutim, Aleksandar Agafonov, šef beloruske istražne grupe koja se bavi ovim slučajem, sinoć je izjavio da je ta grupa muškaraca – od kojih su neki na sebi imali vojnu odeću – uopšte nije planirala da leti za Istanbul.

Agafonov je naveo da avio-karte za Istanbul, koje su kod članova grupe pronađene, „predstavljaju samo alibi“, kao i da su oni davali „kontradiktorne iskaze“ o svrsi svog boravka u Belorusiji.

Dan pre toga, beloruske vlasti saopštile su da veruju u moguću povezanost supruga opozicione izborne kandidatkinje Svetlane Tihanouskaje sa tom grupom, a protiv njega je i pokrenut krivični postupak zbog sumnje da je pokušao da izazove nerede.

Ruski ambasador u Belorusiji Dmitrij Mezencev izjavio je da se ta grupa ljudi ni na koji način nije mešala u unutrašnja pitanja Belorusije, i da je tamo došla na proputovanju ka neimenovanoj trećoj zemlji u koju je trebalo da doputuje preko Istanbula.

Šef spoljnoobaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin danas je izrazio nadu da će situacija povodom ovog incidenta biti uspešno razrešena u interesu razvoja prijateljskih i bratskih odnosa između dve zemlje i naroda.

KOMENTARI4 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Belorusija ce zavrsiti isto kao i Ukraina a "car" ce i dalje da slavi VELIKE POBEDE.

 2. Slobodanka says:

  Rusija tek od 01.avgusta otvara medjunarodni avio saobraćaj i to samo ka Istanbulu i Londonu. Dok u Minsku u Belorusiji medjunarodni saobraćaj nije zatvoren, funkcioniše. U Rusiji izjavljuju da Vagnerovci su preko Minska planirali da stignu u Venecuelu. Čini mi se da je ovo nameštaljka SAD-a sa ciljem da Lukašenko se udalji od Moskve te da bude što bliži Zapadu. A zatim mogu lako da ga šutnu kao u Ukrajini što su se lako rešili Janukoviča. Za SAD je veoma privlačno da i od Belorusije naprave Ukrajinu. Ne sumnjam da oni već imaju svoj plan ko će biti slatki "Porošenko" u Minsku. Ako bi u tome uspeli još više bi se približili granicama Rusije.

 3. Slobodanka says:

  Pored SAD i V. Britanije za ukrajinizaciju Belorusije sigurno su zainteresovane i susedne zemlje poput Poljske, Litvanije, Letonije i Ukrajine. Time bi značajno bila pogoršana bezbednosna situacija Rusije. U Belorusiji opozicija protiv Lukašenka je prilično slaba. Deluje neverovatno da bi Moskva podržala tu slabu i za nju nesigurnu opoziciju te da sad igra na odlazak Lukašenka. Pre će biti da je ovo mućka organizovana na Zapadu. Kao što već decenijama zavadjaju dva oka u glavi Crnu Goru i Srbiju, a tek koliko bi im bilo privlačno da takvo sranje preslikaju na Belorusiju i Rusiju.

 4. Rista says:

  Lukašenko se pretvara u Mila. A izgleda nije bio baš čistunac, pa mu sada ne preostaje velik izbor. Lukašenko je dobio opomenu pre samo par nedelja kada su zapadni mediji objavili da ljegova "deca" imaju milione u zapadnim bankama. Reče on tada, mada ne ubedljivo, pa neka uzmu sve ako imaju, ali to Zapad ne radi tako. Od tog momenta je još aktivnije krenula Batkova propaganda protiv Rusije i sve se više zahuktava. Tako i Milo kostruiso državni udar i okrivio Ruse, tako i Lukašenko sada radi. Ima tu nešto, iako bih ja više voleo da nema ništa. Džaba! Zaleće se. Izgleda da Zapad na Lukašenku brani doktorsku disertaciju sa temom Kako razbiti Slovene!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *