НАПЕТО ИЗМЕЂУ РУСИЈЕ И САД: Оштре речи између Лаврова и Трамповог саветиника

NAPETO IZMEĐU RUSIJE I SAD: Oštre reči između Lavrova i Trampovog savetinika

17 februara 2018

Visoki ruski i američki zvaničnici razmenili su danas u Minhenu oštre reči povodom američke optužnice protiv 13 Rusa zbog kovanja zavere s ciljem da poremete tok predsedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost, Herbert Rejmond Mekmaster, izjavio je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji da federalne optužnice pokazuju da SAD postaju „sve vičnije u ulaženju u trag poreklu ove špijunaže i subverzije“, prenosi AP.

– Kao što možete da vidite na osnovu optužnice FBI, dokaz je sada zaista neosporan i dostupan u javnom domenu – rekao je Mekmakster ruskom delegatu na konferenciji.

Samo nekoliko minuta ranije, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je, na istoj konferenciji, odbacio američke optužnice kao „obično naklapanje“.

– Nemam odgovor. Možete objaviti bilo šta, a vidimo da se optužnice i izjave množe i množe – rekao je Lavrov, na pitanje da prokomentariše navode o pokušajima ruskih državljana da utiču na ishod izbora u SAD.

Federalna optužnica koju je u petak objavio američki specijalni tužilac Robert Maler sadrži najdetaljnije navode do sada o nezakonitom ruskom mešanju tokom kampanje uoči izbora 2016, delimično s ciljem da pomognu tada republikanskom kandidatu Trampu da pobedi demokratsku protivnicu Hilari Klinton, navodi američka agencija.

Lavrov je danas ukazao da su američki zvaničnici, uključujući potpredsednika Majka Pensa, rekli da nijena zemlja nije uticala na izborne rezultate u SAD.

– Sve dok ne vidimo činjenice, sve ostalo je puno naklapanje – izvinjavam se zbog ovog izraza – rekao je Lavrov, osudivši „iracionalni mit o globalnoj ruskoj pretnji, čiji tragovi se nalaze svuda – od Bregzita do katalonskog referenduma“.

Mekmaster i Lavrov obratili su se učesnicima konferencije koja je okupila glavne svetske lidere, zvaničnike iz oblasti odbrane i diplomate, a obojicu su, nakon uvodnih obraćanja, novinari zasuli pitanjima o američkoj optužnici i širem pitanju sajber napada.

Mekmaster je komentarisao i nagoveštaj da bi SAD mogle da sarađuju s Rusijom u pogledu pitanja sajber bezbednosti.

– Iznenađen sam da postoji ijedan dostupan ruski sajber ekspert s obzirom na to koliko je većina njih aktivna u podrivanju naših demokratija na Zapadu. Zato bih rekao samo da bismo voleli da imamo sajber dijalog kada Rusija bude iskrena – zaključio je Mekmaster.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *