НАПЕТО: Кина Америци запретила ратом!

НАПЕТО: Кина Америци запретила ратом!

31 октобра 2015

China navy 45Кина је упутила два разарача у спорну зону Јужног Кинеског мора.

Овај потез је уследио након што је амерички разарач Lassen претходно демонстративно прошао кроз зону од 12 морских миља поред кинеских вештачких острва у архипелагу Спратли.

Војни експерти процењују да ће ово бити „додатни аргумент” за упозорење које је Пекинг наменио Белој кући и Пентагону: да својим потезима могу испровоцирати случајни рат у региону.

Процењује се да су Кинези сада потпуно способни за демонстрацију силе, а да ће кроз неколико година моћи да се носе са морнарицом САД. Барем у близини својих обала.

Командант кинеске ратне флоте – адмирал У Шенли – назвао је дејства САД у Јужном Кинеском мору „провокативним” и оценио и да најмањи инцидент може „испровоцирати рат”.

Шенли је са овом оценом иступио за време разговора видео линком са америчким колегом адмиралом Џоном Ричардсоном.

Чим се поново затегло између Вашингтона и Пекинга – ратне морнарице САД и Јапана почеле су заједничке поморске маневре у Јужном Кинеском мору. То је био повод да кинеско Министарство одбране упозори: „Позивамо САД да престану да иду даље погрешним путем, међутим, уколико САД буду инсистирале на своме – предузећемо неопходне мере. Кина је одлучна у намери да заштити свој суверенитет и безбедност”.

Руски војни експерт Михаил Ненашев процењује: „Кина је јасно поручила САД да у водама око спорних острва немају шта да траже. Како се ствари буду даље развијале – Американци ће то имати прилику да све чешће чују. Међутим, ни САД засад немају намеру да се повлаче”.

Американци тренутно по војно-поморској моћи надмашују Кину. Поређења ради: Кина има један једини носач авиона, а Американци десет. Кина има 24 разарача, а САД 84. Кина има 12 атомских подморница,  а САД – 71.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u