НАПЕТО У БРИСЕЛУ: Борба са Шиптарима за Газиводе!

NAPETO U BRISELU: Borba sa Šiptarima za Gazivode!

23 juna 2015

vucic (1)_620x0 465Priština je u pregovorima u Briselu pokušala da jednim potezom preuzme od Srba kompletan elektrodistributivni sistema na severu Kosova i Metohije, uključujući Gazivode i trafo stanicu Valač, izjavio je danas direktor Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu s Prštinom Dragan Vladisavljević.

Vladisavljević je rekao da je stav premijera Aleksandra Vučića i srpske delegacije da se o ovome ne može pregovarati i da se moraju zaštiti interesi Srba na severu KiM i interesi Srbije.

„U pregovorima oko energetike, prištinska strana je pokušala da izađe izvan tehničkog dela razgovora o energetici i da pređe na pitanje imovine i da jednim potezom pritanje Gazivoda i trafo stanice Valač i kompletnog distributivnog sistema na severu Kosova uzme od Srba u svoje vlasništvo“, rekao je za B92 Vladisavljević, koji je prisustvovao u Briselu delu razgovora o energetici.

Na pitanje kakav je stav EU, Vladisavljević kaže da predstavnici EU pokušavaju da iznađu kompromis dve strane kako bi se došlo do rešenja koja su pođednako prihvatljiva ili pođednako nezadovoljavajuća za obe strane.

„Verujem da će naša delegacija učiniti sve da dođe do nekih rešenja u situaciji kada su u igri veoma veliki ulozi i sa jedne i sa druge strane i kad je reč o telekomunikacijama, i o energetici i najvažnije o pitanju Zajednice srpskih opština (ZSO)“, kaže Vladisavljević.

Prema njegovim rečima, atmosfera u pregovorima je stvarno napeta i veoma teška s ozbirom da su očekivanja od ovih razgovora veoma velika.

Vladisavljević navodi da naša delegacija koju predvodi premijer Vučić ulaže puno napora da se postignu određeni rezultati, približe stavovi i ostvari napredak u pregovorima.

„ZSO jeste svakako najvažnija tema. Ključna pitanja se odnose na dva prva dela – jedan je zakonski okvir, a drgo su nadležnosti ZSO. Premijer pokušava da nađe neka rešenja kojima bi se postigao kompromis i stvorili uslovi da se usvoje principi neophodni za ustanovaljavanje ZSO“, navodi Vladisavljević.

OZBILJAN NAPREDAK U VEZI S OSIGURANJEM VOZILA

Najozbiljniji napredak u briselskom dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine postignut je u vezi sa taksama za osiguranje motornih vozila, izjavio je Vladisavljević, koji očekuje da bude potpisan memorandum kojim se reguliše to pitanje.

O svim ostalim pitanjima vode se „napeti“ razgovori, dodao je u izjavi novinarima.

„Očekivanja obe strane da se približe stavovi i dođe do rešenja po ključnim temama o kojima se razgovora su velika. Za srpsku stranu to je pitanje Zajednice srpskih opština, ali i pitanje telekomunikacija i energetike, a večeras očekujemo potpisivanje memoranduma o razumevanju u vezi sa osiguranjem vozila“, objasnio je Vladisavljević.

On je dodao da u dijalogu nema nepremostivih razlika, ali je istakao da će biti teško rešiti ključna pitanja u vezi sa ZSO, kada je reč o zakonskom okviru u okviru kojeg će se ustanovljavati ta zajednica, kao i pitanje njene nadležnosti.

„Naš premijer je stava da to pitanje treba rešavati na način koji će obezbediti stvarnu funkcionalnost i efikasnost ZSO, koja će biti u stanju da zaštiti interese Srba koji žive na prostoru Kosova i Metohije“, rekao je Vladisavljević.

Prema njegovim rečima teško je i pitanje energetike i telekomunikacija jer se, kako je istakao, pokušava rešiti i pitanje imovine koja nije deo pregovora.

„Stav naše strane je da treba to odložiti za pregovore kada se bude razgovaralo o imovini, a u ovom trenutku treba rešiti stvarno pitanje telekomunikacija i energetike“, rekao je on.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *