НАПЕТО У МАКЕДОНИЈИ! Иванов одбија да потпише Закон о употреби језика!

NAPETO U MAKEDONIJI! Ivanov odbija da potpiše Zakon o upotrebi jezika!

15 marta 2018

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da neće potpisati ukaz o primeni Zakona o upotrebi jezika, koji albanski uvodi kao drugi zvaničan jezik u Makedoniji, prenosi agencija MIA

Pošto je Sobranje sinoć, bez rasprave o više od 35 hiljada amandmana opozicije, usvojilo taj zakon, Ivanov je saopštio da neće potpisati ukaz o proglašenju zakona koji je donesen na takav način, van svih procedura, bez debate o amandmanima, navodeći da mu to ne dozvoljavaju Ustav i savest.

– Zakon o upotrebi jezika na način na koji je napisan i izglasan, izaziva potpunu blokadu u radu institucija. U uslovima blokade institucija, verovatnoća je velika za otvaranje pitanja redefinisanja našeg ustavnog poretka – rekao je Ivanov.

Predsednik smatra i da je pomenuti zakon „nepravedan, represivan i favorizuje samo jedan jezik“.

– Tako će uzrokovati tenzije i predstavljati pretnju međunacionalnom suživotu. Kao predsednik države to neću dozvoliti. Stoga, neću potpisati uredbu o proglašenju ovog zakona usvojenog u ovom obliku – rekao je predsednik Ivanov kasno sinoć u obraćanju javnosti.

Ivanov je uputio ozbiljne optužbe na račun premijera Zorana Zaeva i parlamentarne većine.

– Ovaj zakon je izraz tiranije parlamentarne većine u odnosu na većinu građana Makedonije. Većina ljudi nikada nisu glasali, ili koji bi glasali za politički program koji obezbeđuje takav zakon neustavnim, antidržavnim i štetnim. Takav nepravedan zakon ne zaslužuje da se zove zakon – rekao je Ivanov.

Predsednik makedonskog parlamenta Taljat Džaferi izjavio je da će Ivanov prekršiti Ustav ukoliko ne potpiše ukaz.

Džaferi na konferenciji za novinare nije, međutim, želeo da komentariše šta će se dogoditi ukoliko Ivanov, ipak, ne potpiše zakon.

– Neću da komentarišem šta će se desiti ako ne potpiše. Član 75 Ustava Republike Makedonije je takođe jasan i kaže da, ako većina glasova od ukupnog broja poslanika glasa, što je slučaj sa ovim zakonom, predsednik je u obavezi da potpiše ukaz o njegovom proglašenu. Ukoliko to ne učini, krši Ustav – rekao je Džaferi.

Džaferi nije želeo da komentariše ni najavu lidera VMRO-DPMNE Hristijana Mickovskog da će protiv njega podneti prijavu za flagrantno kršenje Ustava i zakona.

Ovaj zakon podržala su 64 od 120 poslanika u Sobranju, čime je stavljena tačna na dvomesečno natezanje vlasti i opozicije oko usvajanja ovog akta.

Sobranje je sredinom januara već donelo ovaj zakon, ali je taj akt vraćen u skupštinsku proceduru pošto je predsednik Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše.

Izglasavanju zakona prethodio je incident, pošto je doskorašnji lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski prišao stolu predsednika parlamenta, izvadio Džaferijevu karticu iz sistema za glasanje i prolio vodu po stolu, nakon čega je Džaferi proglasio pauzu.

Između Džaferija i Gruevskog stalo je obezbeđenje, pa je incident prekinut.

KOMENTARI3 komentara

  1. Edmond Dantes says:

    NE POTPISUJ! Podrska i veliki pozdrav nasoj braci Makedoncima.

  2. Velika Metla says:

    Potpisaćeš čokalijo,ne brini,isto kao kad si potpisao za onoga ciganina Zaeva! Voliš malko da glumiš,i to je sve!

  3. Ilija Krneta says:

    trazi pomoc od drzava koje su ti prijateljske imas rusiju kinu i joss jos drugih zemalja nemoj biti ko izdajnicak vlast u beogradu titini sinovi i pijoniri makedonaja je srbska zemlja beograd je izdao srbe u crnoj gori izdace i tebe i MAKEDONIJI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *