НАПЕТОСТ ЈЕ ВЕЛИКА: Вучић упутио отворено писмо Србима на Косову

NAPETOST JE VELIKA: Vučić uputio otvoreno pismo Srbima na Kosovu

3 avgusta 2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poziva Srbe u pokrajini da ne reaguju na eventualne provokacije i ciljane dezinformacije, te ističe da je Srbija danas spremna da izvrši svoju obavezu prema njima i zaštiti njihove živote i mir, ako to bude neophodno, prenosi RTS.

Pismo prenosimo integralno.

„Poštovani građani Kosova i Metohije,

Dragi Srbi,

Sutra, 4. avgusta, ističe rok koji je Evropska unija dala privremenim institucijama samouprave u Prištini da na osnovu Briselskog sporazuma završe usvajanje Statuta Zajednice srpskih opština.

Dan pred istek najnovijeg roka za obaveze Prištine u formiranju Zajednice srpskih opština i na 1930. dan od kada je Priština potpisom preuzela tu obavezu, obistinjuju se i potvrđuju sva upozorenja i sumnje koje sam iskazivao sve vreme. Priština ni ovog puta prstom neće mrdnuti kako bi formirala Zajednicu srpskih opština.

Dragi Srbi, molim vas da u vezi sa ovim ne preduzimate ništa što bi pojedinci među Albancima, ili delu međunarodne zajednice, iskoristili kao izgovor za preduzimanje bilo kakvih akcija protiv vas.

I baš zbog toga, u ovim danima u našoj južnoj pokrajini, ali i manjem delu međunarodne zajednice, glasno se čuje reč i jasno vidi delovanje onih koji, umesto da izvršavaju preuzete obaveze prema Srbiji i Srbima, ovaj period koriste da u srpski narod na Kosovu i Metohiji, svakodnevnim pretnjama i organizovanim širenjem glasina, unesu nemir i strah, priželjkujući paniku, sa ciljem izazivanja nepoverenja u državne institucije Srbije, stvaranja podele među političkim predstavnicima Srba na KiM i ukupnog slabljenja naše pozicije u osetljivoj fazi pregovora.

Dragi sugrađani, upravo iz ovih razloga, nama je mir najveći interes. Izazovi koji su pred nama zahtevaju od nas da budemo iznad razdora, manipulacija i ciljane kampanje dezinformacija. Zato vas molim i pozivam da ne nasedate na bilo kakve provokacije, da na sve eventualne izazove reagujete mirno, civilizovano i dostojanstveno, a mi ćemo biti predani tome da vam političkim metodama obezbedimo sigurnost i budućnost na tim prostorima.

Srbija je danas spremna da izvrši svoju obavezu prema vama i zaštiti vaše živote i mir, ako to bude neophodno. Dok sam na njenom čelu, Srbija neće dozvoliti organizovano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama, kao ni njihov progon. Nove ’Oluje‘ na Kosovu i Metohiji neće biti. Mir za Srbiju i srpski narod jeste najviša vrednost, koju pored svega drugog nastojimo da zaštitimo i kroz teške razgovore koje vodimo sa političkim predstavnicima Albanaca i međunarodne zajednice.

Osim nas, koji smo tome iskreno posvećeni, očuvanje mira u našoj južnoj pokrajini jeste i primarni zadatak misije KFOR i NATO, od kojih posebno očekujem i zahtevam da mir zaštite tako što će sprečiti svaki eventualni pokušaj, bilo čiji i pod bilo kakvim izgovorom, da zauzmu i od vas otmu Hidroelektranu ’Gazivode‘, trafostanicu ’Valač‘ ili bilo koji drugi ključni objekat infrastrukture od koga zavisi vaš opstanak.

Zbog vaše i budućnosti cele Srbije nastavićemo da se na isključivo miran način zalažemo za kompromisno i sveobuhvatno rešavanje odnosa na Kosovu i Metohiji, i nećemo stati sve dok za naš narod ne obezbedimo u svakom pogledu više nego što imamo danas.

Vama i vašim porodicama od srca želim sve najbolje.

Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije.“

KOMENTARI7 komentara

 1. MiLICA says:

  SUTRA ŠIPTARI DOBIJAJU NA TACNI SEVER KOSOVA, TREBA SAMO DA SE PROŠETAJU - a ON traži od naroda samo da bude miran!

 2. goran says:

  Ne reagujte, vec cekajte da budete pobijeni jedan po jedan, to je Vuciceva poruka.

 3. Ej says:

  Nadam se daće naš predsednik da pozove svoje prijatelje Angelu i Tonija Blera da spreče ovo.

 4. Maximus says:

  I sta je rekao? Ili sta je pisac hteo da kaze?

 5. Gazivode says:

  Drugim recima: Mirno se reintegrisite u ustavnopravni poredak drzave Kosovo kao sto su se Srbi iz Istocne Slavonija reintegrisali 1995. i izbegli Oluju. Za veleizdaju ce sest ljudi najmanje zavrsiti u Zabeli

 6. Gojko says:

  Šizofreničar opet obmanjuje i spinuje javnost.

 7. test01 says:

  "nastavićemo da se na isključivo miran način zalažemo za kompromisno " - u prevodu, treba na miran nacin da prihvatite izdaju Srpskog Kosmeta i da se predate dzelatima u ruke. Posle mozete da trazite azil u Srbiju sa drugim azilantima ali oni imaju prvenstvo kao islamisti. Jadan je vas zivot dok su ovi na vlasti, ali opet, zato ih je zapad i doveop na vlast. Ovoliku izdaju Srbije nije dozivela ni kada bi sabrali sve sto se desavalo kroz istoriju... Izaci ce narod na ulice ali ce biti kasno...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *