НАПОКОН – АСАНЖ СЛОБОДАН

NAPOKON – ASANŽ SLOBODAN

19 maja 2017

Švedsko tužilaštvo odustalo je od istrage o navodnom silovanju za koje je optužen osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž, pošto je danas bio rok do kog je kancelarija javnog tužilaštva trebalo da ili obnovi ili povuče nalog za njegovo hapšenje.

Asanž (45) je, ubrzo posle ove odluke švedskog tužilaštva, na društvenim mrežama, doduše bez komentara, objavio svoju fotografiju na kojoj mu se na licu vidi širok osmeh.Glavni tužilac Ingrid Isgren će uskoro održati konferenciju za novinare na kojoj će detaljnije obrazložiti odluku, navodi AFP.Ovim je obustavljen i sedmogodišnji sudski proces koji se protiv Asanža vodi zbog navodnog silovanja.

„Glavni tužilac Marian Naj danas je odlučila da prekine preliminarnu istragu o navodnom silovanju koje se stavlja na teret Asanžu“, saopšteno je iz kancelarije tužiteljke.Istovremeno, britanska policija je saopštila da će Asanž ipak biti uhapšen ukoliko napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

„Sud u Vestminsteru izdao je nalog za hapšenje Džulijana Asanža na osnovu toga što se nije predao sudu 29. juna 2012. godine. Metropoliten policija je dužna da izvrsi taj nalog nakon što on napusti ambasadu“, navela je policija u saopštenju, prenosi Rojters.

Džulijan Asanž postao je planetarno poznat pošto je njegov sajt „Vikiliks“ objavio poverljiva dokumenata Pentagona o Avganistanu. Posle toga, protiv Asanža je u Švedskoj pokrenut postupak zbog optužbi za silovanje i seksualno uznemiravanje.

On je odbio da se preda vlastima jer se plašio da će biti izručen SAD, gde je tražen jer se smatra da je objavljivanjem na „Vikiliksu“ tajni o američkoj politici i diplomatiji naneta šteta američkoj nacionalnoj bezbednosti.

Britanka policija: Asanž će ipak biti uhapšen

LONDON: Britanska policija saopštila je danas da će osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž ipak biti uhapšen ukoliko napusti ambasadu Ekvadora u Londonu, a nakon što je švedsko tužilaštvo objavilo da će odbaciti preliminarnu istragu protiv njega o navodnom silovanju u Švedskoj.

„Sud u Vestminsteru izdao je nalog za hapšenje Džulijana Asanža na osnovu toga što se nije predao sudu 29. juna 2012. godine. Metropoliten policija je dužna da izvrsi taj nalog nakon što on napusti ambasadu“, navela je policija u saopštenju, prenosi Rojters.

Asanž (45) živi u ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine, nakon što je izbego ekstradiciju Švedskoj zbog navodnih tvrdnji o silovanju, koje je on porekao, prenosi Rojters.

Asanžov advokat: Tražićemo pomoć od Makrona

Advokat Džulijana Asanža Huan Branko izjavio je danas da će tražiti od francuskog predsednika da interveniše u korist osnivača Vikiliksa.

Asanžov advokat je u Parizu kazao da bi voleo da Makron pomogne njegovom klijentu da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu.

„Potrebna nam je politička intervencija kako bi smo okončali ovu situaciju. On je jedini politički zatvorenih u zapadnoj Evropi“, rekao je advokat agenciji AP.

KOMENTARI5 komentara

 1. Kosovac says:

  Dobro, laknulo mi je, Asanž je dostigao 7 godina – nije ni to malo, ali ipak nije mogao da ugrozi Šešeljev rekord od 12 godina. Izgleda da su Srbi ipak najbolji.

 2. Kosovac says:

  Advokat Džulijana Asanža Huan Branko izjavio je da je Asanž jedini politički zatvorenih u zapadnoj Evropi. Malo morgen, a Haški zatvorenici,?

 3. Kosovac says:

  Malo je degutantno, optužuju Asanža za silovanje, a kako ja poznajem Šveđanke, mislim da je Asanž silovan, ali neka, to su amerikanci šaldžije.

 4. namćor says:

  I što bi pokojni Sloba rekao: "Ali, malo morgen!". Jer, mogu Šveđani da skinu poternicu za njim hiljadu puta, kad Englezi neće da mu oproste što im nije dozvolio da ga uhapse PO TOJ poternici. I eto, nestao je razlog za hapšenje, ali je ostala uvređena Britanska "demokratija", jer nije dobila priliku da na njemu trenira strogoću...Bljutavo, ogavno! Dakle, kratak zaključak: U redu Asanže, nisi kriv za ono što su te gonili Šveđani, ali kriv si, jer nam nisi dopustio da te lepo izručimo Amerima. Priča se nastavlja.

 5. Baraba says:

  Stari trik da se mouse istera iz rupe

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *