NAPOKON DOGOVOR: U Minsku dogovoren prekid vatre u Ukrajini

NAPOKON DOGOVOR: U Minsku dogovoren prekid vatre u Ukrajini

5 septembra 2014

ozn_ukr_z_123Protokol o prekidu vatre na istoku Ukrajine od 18 sati potpisali su danas u Minsku predstavnici Ukrajine i  Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR), javila je agencija RIA Novosti.

Rojters prenosi da je potpisivanje sporazuma potvrdio i ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Agencija je to javila pozivajući na saopštenje na nalogu DNR na društvenoj mreži „Tviter“.

Rojters navodi da su potpisivanje sporazuma o prekidu vatre koji stupa na snagu danas potvrdili Porošenko i predstavnici OEBS.

Agencija Interfaks-Ukrajina prethodno je javila da je protokol sa 14 tačaka potpisan na sastanku Kontakt-grupe u kom učestvuju predstavnici Kijeva, DNR i LNR, uz učešće OEBS, koji se održava u glavnom gradu Belorusije, Minsku.

„Potpisan je protokol o prekidu vatre od 18 sati u petak. Protokol se sastoji od 14 tačaka i uključuje sve aspekte kontrole, razmene zarobljenika i druga pitanja“, rekao je toj agenciji izvor blizak pregovorima.

Ranije danas u Minsku je počeo sastanak Kontakt-grupe, u kom učestvuju ambasador Rusije u Ukrajini Mihail Zurabov, bivši predsednik Ukrajine, Leonid Kučma, lideri DNR i LNR, Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki, kao i predstavnica predsedavajućeg OEBS-a za Ukrajinu Hajdi Taljavini.

Sastanak Kontakt grupe bio je poslednji pokušaj za primirje na istoku Ukrajine nakon višemesečnih sukoba ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

– Oprezno sam optimističan –  rekao je predsednik Ukrajine Pjotr Porošenko juče na samitu NATO u Velsu.

On je ranije izjavio da plan o prekidu vatre na istoku Ukrajine treba da bude potpisan sutra u Minsku i da će NATO podržati svoje članice u pružanju vojne pomoći Ukrajini.

Porošenko je kazao da je reč o „ogromnom izazovu“ i podsetio na uslove koje je postavila Ukrajina, a to su mirovni plan, kontrola rusko-ukrajinske granice koju bi sprovodio OEBS, povlačenje ruskih trupa s istoka Ukrajine i oslobađanje zatočenih vojnika koje drže proruski pobunjenici.

Lideri proiruskih aktivista u Donjecku i Lugansku Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki predstavili su interese svojih regiona na sastanku kontakt grupe za rešavanje situacije u Ukrajini, izjavio je danas jedan od lidera proruskih aktivista Ander Purgin.

KOMENTARI2 komentara

  1. LADY GAGA / pod Javorom ovce pasu,čini mi se moje da su.......... says:

    Pa, lično se nadam da od tog primirja nema ništa,jer je to primirje u interesu nacista u Kijevu,a nikako u interesu oslobodilačkih snaga Novorusije. I kako to baš sad primirje ka su naši.....pardon,proruske snage krenule da mlate Ukrajinske Ustaše Ko Vola U Kupusu? Nadam se da Rusi znaju šta rade, jer dok se igraju Rata i Mira,NATO hijene šalju 1.000 elitnih vojnika kao pomoć onoj gamadi Petru Porošenku i družini. Ako Rusi ne uzmu ono što je njihovo, a to je ceo jugoistok nekadašnje Ukrajine,mogu da se pozdrave sa ulogom značajnog igrača na svetskoj sceni.Uostalom, biće im kasno o tome da misle kada im Zapad bude na parsto kilometara od Rostova,i oma tune,kod Sevastopolja.

  2. LADY GAGA / pod Javorom ovce pasu,čini mi se moje da su.......... says:

    Čestitamo našima.......ovaj,pardon,ne znam šta mi je , snagama Novorusije na pobedi i zauzimanju Mariupolja, uz nadu da od posranog primirja nema ništa,jer gde baš sada kad nam je.....ovaj,kad im je krenulo tako dobro. :D Mislim,ovim tempom naši.....ebi ga, Rusi ima da zauzmu Zaporožje i Dnjepropetrovsk za desetak dana, a ovi u Harkovu će sami da se zauzmu......ovaj,oslobode. :D http://sr.m.wikipedia.org/sr/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%98%D0%B0

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *