НАПОКОН – Испитује се одговорност за бомбардовање Југославије!?

НАПОКОН – Испитује се одговорност за бомбардовање Југославије!?

14 јула 2016

b990423jШеф српске дипломатије Ивица Дачић позвао је на испитивање одговорности и оправданости бомбардовања СРЈ 1999. године, након британске истраге о рату у Ираку.

Специјална владина комисија у Лондону је установила да је одлука да Британија војно интервенише у Ираку заједно са САД донета без довољно чврстих аргумената.

“Не треба гледати само Ирак, време је да се испита одговорност и оправданост интервенције 1999. године. Међутим, то нема везе са нашим путем у Европску унију”, рекао је Дачић.

Како је истакао, Србија и Европска унија имају различите погледе на неке ствари, а то знају “и у Москви и у Пекингу”, где се такође зна да је ЕУ стратешки циљ Србије.

Дачић је истакао да је за пут ка ЕУ потребно “наћи заједничке именитеље”, који неће водити Србију ка томе да нема усклађене спољне и унутрашње политике.

“Мислим да је време и за преиспитивање онога што је урађено у Србији 1999, а не само у Ираку, јер ако је политика једне земље била да се 20 година улаже у незавиност Косова, онда мислим да морамо да тражимо не само грешке у нашем систему”, рекао је Дачић на конференцији “Глобална стратегија спољне и безбедносне политике ЕУ и западни Балкан”.

Он је истакао да постоји став да је Слободан Милошевић крив, али да постоје “друге ствари које представљају грубу манипулацију, неистину и лаж”, као што је у случају инвазије на Ирак, што је утврдила комисија у Великој Британији.

Према његовим речима, сви добро знају да у косовском селу Рачак, где се наводно десио злочин, који је био непосредан повод за бомбардовање СРЈ, део цивила није сахрањен на том месту, а када се питају сељаци они кажу да су на војном гробљу.

“Како су то онда убијени цивили?”, питао је Дачић.

“Седамнаест година после бомбардовања не можемо тек тако да кажемо да ћемо ускладити потпуно нашу спољну и безбедносну политику, јер су у ЕУ сви само наши пријатељи. Морам да кажем да, нажалост, није баш тако и то је чињеница. Ми желимо да носимо свој део одговорности и носимо свој крст, али не можемо само ми да будемо ти”, поручио је он.

Дачић је указао да се жеља за компромисом често тумачи као слабост, и као да треба ударати на Србију која сада добија лекције од Турске да треба да поштује људска права.

Дачић је говорио и о усклађености спољне политике са ЕУ и навео да се нада да ће се оно “у наредним годинама вратити на 90 и нешто посто”.

“Моја нада се заснива на томе да ће се нормализовати односи са Русијом и да нећемо имати разлога да се не слажемо са неким европским ставовима и резолуцијама”, рекао је Дачић.

Однос Србије према санкцијама усмереним ка Русији “провучен” је и кроз контекст Косова. Дачић је рекао да пријатељи косовске независности и они који подржавају нешто против Србије, од ње не могу очекивати да својим пријатељима затвара врата и уводи санкције.

“То није нормално, ниједна земља на свету то не би урадила, па неће ни Србија. Ако су Русија и Кина те које у Савету безбедности УН не дозвољавају да се питање независности Косова и територијалног интегритета Србије реши прегласавањем, имамо национални и државни интерес који нам свакако намеће да морамо пажљиво да приступамо тим темама, а добро знам и да све ваше земље воде сличну политику”, рекао је Дачић.

(Б92)

KOMENTARI11 коментара

 1. dejan says:

  NEMA OD TOGA NISTA TKO CE I M SUDITI NJIHOV SUD U HAGU KOJEG NATO FINANCIRA

 2. Vujadin says:

  Koji glup naslov, liči mi na urednika.

 3. Уф says:

  Солану би обријао тупом мотиком, Клинтону забио брут у чело а вештици би забио глогов колац међу ноге ...

 4. kosovac says:

  Знам да издајник Дачић србује само у предизборној кампањи. Није ми јасно зашто сада србује када није кампања. Можда је испушио код Вучића, па сада хвата варијанту да социјалисте престроји у групу патриотских странака.

 5. kosovac says:

  micky, Овом свињоглавом Дачићу може само Ненад Чанак да буде конкуренција.

 6. Neca says:

  NAPOKON..i ja se prosrah u wc-jutros,bas jako..eto

 7. simo says:

  ako unija i hrvatska se poraze onda ce se sve znati ovako nista svak suti

 8. Јован Николић says:

  Србине пробуди се! Бомбардовање је било и прошло, остају последице. Већи јад су нам политичари, постављени од тих које сада прозивају, по наредби истих.Укуцајте "Дачић хрват," погледајте како пева шипцима,....шта је са Лабусом, Живковићем, Тадићем, Пајтићем, Вулином, Мишковићем, Бајатовићем, Матијевићем, Митровићем,Ђиласем.... још много лопужа...? Легализација пљачке, и то под заштитом поверене им власти од стране крвопија Србије, а у заједничком им интересу! Народ Србије, нестаје, умиру и деца за лек, и....? Ми Срби марод ЗОМБИЈА, остајемо без реакције док нам раде о глави!Ирци се побуне за незнатно поскупљење кригле пива. Ми ...где смо?

 9. II says:

  kAO DOKTORAND MEDJUNARODNOG PRAVA uzimam sebi za pravo da kažem koju reč o neophodnosti da se potegne pitanje obeštećenja zbog rasturanja i protivzakonitog bombardovanja bivše SFRJ-protivno Povelji UN .Napominjem da je SRJ bila zemlja-osnivač te organizacije i saveznik pobedničke alijanse nad fašizmom.Svaki udruženi ili samostalni akt oružane intervencije protiv bilo koje zemlje PROTIVNO POVELJI, jeste ustvari medjunarodni zločin za koji se kad tad mora odgovarati. Zemlje koje su bili akteri kršenja medjunarodnog prava u ovom slučaju, dužne su da pruže satisfakciju u obliku ratne odštete koja se meri stotinama milona dolara.tO PITANJE SE MORA POSTAVITI PRED UJEDINJENE NACIJE i jedna odgovorna vlada Srbije, kao pravnog sukcesora SR JUGOSLAVIJE JE TO OBAVEZNa da učini u ime ljudskih i materijalnih žrtava i upotrebi medjunarodno pravo zabranjenih oružja uništavanja kao što su kasetne bombe ili urajinumom punjene bombe hiljadama kilograma urana.POSLEDICE OVAKOG SRAMNOG KRIMINALNOG AKTA MOGU POTRAJATI HILJADAMA GODINA.UZ MATERIJALNO OBEŠTEĆENJE, MORA SE UPOREDO I PREVASHODNO POSTAVITI PITANJE KRIVIČNE ODGOVORNOSTI POJEDINACA I DRŽAVA AKTERA TIH ZLOČINA ŠTO ĆE TAKODJE JEDNOG DANA, UBEĐEN SAM, BITI POSTAVLJENO.U SADAŠNJOJ KONSTELACIJI SNAGA, NE IZGLEDA REALNO DA ĆE SE TO BRZO DOGODITI.aLI BEZ TOGA, SVET ĆE I DALJE BITI POZORNICA SAMOVOLJNIH AKATA PROTIVNIH MEDJUNARODNO0M PRAVU UGLAVNOM JEDNIH TE ISTIH ZEMALJA,NAJČEŠĆE VELIKIZH SILA , KOJE SU OSNIVANJEM UN PREUZELE NAROČITU OBAVEZU DA SPREČAVAJU OVAKVE MEDJUNARODNO PRAVNE ZLOČINE, A SUPROTNO OD TOGA SU IH NEBROJENO PUTA ČINILE OD ZAVRŠETKA DRUGOG SV.RATA NAOVAMO.jUGOSLAVIJA JE BILA PRVA ALI NE I JEDINA ŽRTVA ORGANIZOVANOG MEDJUNARODNOG RATNOG ZLOČINA ZA ŠTA SE MORA POSTAVITI ODGOVORNOST UČINIOCA AKO ŽELIMO SVET PRAVDE I MEDJUNAROIDNE SARADNJE MEDJU DRŽAVAMA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u