НАПОКОН – Испитује се одговорност за бомбардовање Југославије!?

NAPOKON – Ispituje se odgovornost za bombardovanje Jugoslavije!?

14 jula 2016

b990423jŠef srpske diplomatije Ivica Dačić pozvao je na ispitivanje odgovornosti i opravdanosti bombardovanja SRJ 1999. godine, nakon britanske istrage o ratu u Iraku.

Specijalna vladina komisija u Londonu je ustanovila da je odluka da Britanija vojno interveniše u Iraku zajedno sa SAD doneta bez dovoljno čvrstih argumenata.

“Ne treba gledati samo Irak, vreme je da se ispita odgovornost i opravdanost intervencije 1999. godine. Međutim, to nema veze sa našim putem u Evropsku uniju”, rekao je Dačić.

Kako je istakao, Srbija i Evropska unija imaju različite poglede na neke stvari, a to znaju “i u Moskvi i u Pekingu”, gde se takođe zna da je EU strateški cilj Srbije.

Dačić je istakao da je za put ka EU potrebno “naći zajedničke imenitelje”, koji neće voditi Srbiju ka tome da nema usklađene spoljne i unutrašnje politike.

“Mislim da je vreme i za preispitivanje onoga što je urađeno u Srbiji 1999, a ne samo u Iraku, jer ako je politika jedne zemlje bila da se 20 godina ulaže u nezavinost Kosova, onda mislim da moramo da tražimo ne samo greške u našem sistemu”, rekao je Dačić na konferenciji “Globalna strategija spoljne i bezbednosne politike EU i zapadni Balkan”.

On je istakao da postoji stav da je Slobodan Milošević kriv, ali da postoje “druge stvari koje predstavljaju grubu manipulaciju, neistinu i laž”, kao što je u slučaju invazije na Irak, što je utvrdila komisija u Velikoj Britaniji.

Prema njegovim rečima, svi dobro znaju da u kosovskom selu Račak, gde se navodno desio zločin, koji je bio neposredan povod za bombardovanje SRJ, deo civila nije sahranjen na tom mestu, a kada se pitaju seljaci oni kažu da su na vojnom groblju.

“Kako su to onda ubijeni civili?”, pitao je Dačić.

“Sedamnaest godina posle bombardovanja ne možemo tek tako da kažemo da ćemo uskladiti potpuno našu spoljnu i bezbednosnu politiku, jer su u EU svi samo naši prijatelji. Moram da kažem da, nažalost, nije baš tako i to je činjenica. Mi želimo da nosimo svoj deo odgovornosti i nosimo svoj krst, ali ne možemo samo mi da budemo ti”, poručio je on.

Dačić je ukazao da se želja za kompromisom često tumači kao slabost, i kao da treba udarati na Srbiju koja sada dobija lekcije od Turske da treba da poštuje ljudska prava.

Dačić je govorio i o usklađenosti spoljne politike sa EU i naveo da se nada da će se ono “u narednim godinama vratiti na 90 i nešto posto”.

“Moja nada se zasniva na tome da će se normalizovati odnosi sa Rusijom i da nećemo imati razloga da se ne slažemo sa nekim evropskim stavovima i rezolucijama”, rekao je Dačić.

Odnos Srbije prema sankcijama usmerenim ka Rusiji “provučen” je i kroz kontekst Kosova. Dačić je rekao da prijatelji kosovske nezavisnosti i oni koji podržavaju nešto protiv Srbije, od nje ne mogu očekivati da svojim prijateljima zatvara vrata i uvodi sankcije.

“To nije normalno, nijedna zemlja na svetu to ne bi uradila, pa neće ni Srbija. Ako su Rusija i Kina te koje u Savetu bezbednosti UN ne dozvoljavaju da se pitanje nezavisnosti Kosova i teritorijalnog integriteta Srbije reši preglasavanjem, imamo nacionalni i državni interes koji nam svakako nameće da moramo pažljivo da pristupamo tim temama, a dobro znam i da sve vaše zemlje vode sličnu politiku”, rekao je Dačić.

(B92)

KOMENTARI11 komentara

 1. Batina says:

  Tri zlikovca poziraju.

 2. dejan says:

  NEMA OD TOGA NISTA TKO CE I M SUDITI NJIHOV SUD U HAGU KOJEG NATO FINANCIRA

 3. Vujadin says:

  Koji glup naslov, liči mi na urednika.

 4. Uf says:

  Solanu bi obrijao tupom motikom, Klintonu zabio brut u čelo a veštici bi zabio glogov kolac među noge ...

 5. kosovac says:

  Znam da izdajnik Dačić srbuje samo u predizbornoj kampanji. Nije mi jasno zašto sada srbuje kada nije kampanja. Možda je ispušio kod Vučića, pa sada hvata varijantu da socijaliste prestroji u grupu patriotskih stranaka.

 6. kosovac says:

  micky, Ovom svinjoglavom Dačiću može samo Nenad Čanak da bude konkurencija.

 7. Neca says:

  NAPOKON..i ja se prosrah u wc-jutros,bas jako..eto

  • Neca says:

   Jos mi u glavi odzvanja

 8. simo says:

  ako unija i hrvatska se poraze onda ce se sve znati ovako nista svak suti

 9. Jovan Nikolić says:

  Srbine probudi se! Bombardovanje je bilo i prošlo, ostaju posledice. Veći jad su nam političari, postavljeni od tih koje sada prozivaju, po naredbi istih.Ukucajte "Dačić hrvat," pogledajte kako peva šipcima,....šta je sa Labusom, Živkovićem, Tadićem, Pajtićem, Vulinom, Miškovićem, Bajatovićem, Matijevićem, Mitrovićem,Đilasem.... još mnogo lopuža...? Legalizacija pljačke, i to pod zaštitom poverene im vlasti od strane krvopija Srbije, a u zajedničkom im interesu! Narod Srbije, nestaje, umiru i deca za lek, i....? Mi Srbi marod ZOMBIJA, ostajemo bez reakcije dok nam rade o glavi!Irci se pobune za neznatno poskupljenje krigle piva. Mi ...gde smo?

 10. II says:

  kAO DOKTORAND MEDJUNARODNOG PRAVA uzimam sebi za pravo da kažem koju reč o neophodnosti da se potegne pitanje obeštećenja zbog rasturanja i protivzakonitog bombardovanja bivše SFRJ-protivno Povelji UN .Napominjem da je SRJ bila zemlja-osnivač te organizacije i saveznik pobedničke alijanse nad fašizmom.Svaki udruženi ili samostalni akt oružane intervencije protiv bilo koje zemlje PROTIVNO POVELJI, jeste ustvari medjunarodni zločin za koji se kad tad mora odgovarati. Zemlje koje su bili akteri kršenja medjunarodnog prava u ovom slučaju, dužne su da pruže satisfakciju u obliku ratne odštete koja se meri stotinama milona dolara.tO PITANJE SE MORA POSTAVITI PRED UJEDINJENE NACIJE i jedna odgovorna vlada Srbije, kao pravnog sukcesora SR JUGOSLAVIJE JE TO OBAVEZNa da učini u ime ljudskih i materijalnih žrtava i upotrebi medjunarodno pravo zabranjenih oružja uništavanja kao što su kasetne bombe ili urajinumom punjene bombe hiljadama kilograma urana.POSLEDICE OVAKOG SRAMNOG KRIMINALNOG AKTA MOGU POTRAJATI HILJADAMA GODINA.UZ MATERIJALNO OBEŠTEĆENJE, MORA SE UPOREDO I PREVASHODNO POSTAVITI PITANJE KRIVIČNE ODGOVORNOSTI POJEDINACA I DRŽAVA AKTERA TIH ZLOČINA ŠTO ĆE TAKODJE JEDNOG DANA, UBEĐEN SAM, BITI POSTAVLJENO.U SADAŠNJOJ KONSTELACIJI SNAGA, NE IZGLEDA REALNO DA ĆE SE TO BRZO DOGODITI.aLI BEZ TOGA, SVET ĆE I DALJE BITI POZORNICA SAMOVOLJNIH AKATA PROTIVNIH MEDJUNARODNO0M PRAVU UGLAVNOM JEDNIH TE ISTIH ZEMALJA,NAJČEŠĆE VELIKIZH SILA , KOJE SU OSNIVANJEM UN PREUZELE NAROČITU OBAVEZU DA SPREČAVAJU OVAKVE MEDJUNARODNO PRAVNE ZLOČINE, A SUPROTNO OD TOGA SU IH NEBROJENO PUTA ČINILE OD ZAVRŠETKA DRUGOG SV.RATA NAOVAMO.jUGOSLAVIJA JE BILA PRVA ALI NE I JEDINA ŽRTVA ORGANIZOVANOG MEDJUNARODNOG RATNOG ZLOČINA ZA ŠTA SE MORA POSTAVITI ODGOVORNOST UČINIOCA AKO ŽELIMO SVET PRAVDE I MEDJUNAROIDNE SARADNJE MEDJU DRŽAVAMA.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *