НАПОКОН ОТКРИВЕНО – ОВО ЈЕ ПРАВО СТАЊЕ НЕМАЧКЕ ВОЈСКЕ: Ниједна подморница не ради, 14 авиона у квару, нема људи

NAPOKON OTKRIVENO – OVO JE PRAVO STANJE NEMAČKE VOJSKE: Nijedna podmornica ne radi, 14 aviona u kvaru, nema ljudi

22 februara 2018

Nemačke oružane snage su zbog problema sa manjkom osoblja i tehničkog materijala na ivici efikasnosti, navodi se u redovnom godišnjem izveštaju o stanju Bundesvera objavljenom u utorak.

– Spremnost oružanih jedinica delovanje je dramatično niska. Tome treba pridodati i enormni manjak osoblja koji se poslednjih godina dodatno pogoršao – stoji u godišnjem izveštaju o stanju Bundesvera poverenika Bundestaga za oružane snage Hans-Petera Bartelsa, koji je preneo Vecernji.hr.

U izveštaju se govori o manjku 21.000 oficira i podoficira.

– Manjak stručnog kadra vodi kao preopterećenju zaposlenih i frustracijama – stoji u izveštaju.

U oceni stanja oružanih snaga se pominju reforme koje je pre godinu dana pokrenula ministarka obrane Ursula von der Lajen, ali se istovremeno kritikuje i sporost sprovođenja tih reformi.

– Materijalna spremnost Bundesvera se nije poboljšala proteklih godina, nego pogoršala – ocenjuje se. Dalje se navodi da od šest nemačkih podmornica na kraju prošle godine nijedna nije bila spremna za akciju. Situacija nije bolja ni u vazduhoplovstvu.

– U nekim trenucima od 14 transportnih aviona Airbus A-400M nijedan nije bio spreman na poletanje – stoji u izveštaju. Mnogi piloti helikoptera se bore s manjkom sati provedenih u vazduhu što je potrebno za održavanje pilotske licence.

U ponedeljak su nemački mediji objavili kako interventna jednica Bundesera, koja deluje u sklopu NATO saveza, zbog manjka tenkova ali i zaštitnih prsluka, zimske odeće i šatora, nije spremna za delovanje. Bartels u svom izveštaju osim ubrzanja reformi traži i više novca za obrambeni resor.

KOMENTARI3 komentara

  1. Mare says:

    Hahahaha najača ekonomija u Evropi nema vojisku...to su obične gluposti. Nemcima To ne može da se desi ipak su zemlja sa 80 miliona stanovnika. Da je čak sve i tačno njima ne bi trebalo više od mesec dana da sve stave u funkciju. I kao nemaju prsluke i čarape...a najbolje cokule i čizme prave i oružije je Hekler Koh. Nekad ljudi iz dosade pišu gluposti.

  2. Roy says:

    Sto se vi imate kome rugati? Kod nas je jos gore. Izdali drzavu, narod i vojsku i sad pricamo kako je kod drugih.

  3. marko says:

    ne bih se slozio da je ovo tacno ali sigurno iamju problema s odredenim delovima tehnike

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *