НАПОКОН! ПАО ДОГОВОР ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ЕВРОАЗИЈСКЕ УНИЈЕ!

NAPOKON! PAO DOGOVOR IZMEĐU SRBIJE I EVROAZIJSKE UNIJE!

12 marta 2019

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministarka trgovine Evroazijske unije Veronika Nikišina danas su u Moskvi usaglasili konačan tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije.

Današnjom rundom razgovora između Ljajića i Nikišine rešena su sva sporna pitanja u pregovorima koji traju od 2016. godine.Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić rekao je Tanjugu da je u Moskvi „dogovoren moderan tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini, koji je u skladu sa pravilima Svetske trgovinske organizacije i principima savremene trgovinske prakse“.

Pored Rusije, Belorusije i Kazahstana, sa kojima smo do sada imali bilateralne sporazume, novi unificirani Sporazum odnosiće se i na Jermeniju i Kirgistan, precizirao je ministar.

„Nismo dobili sve što smo hteli, ali ćemo imati više roba na bescarinskom režimu, nego što smo imali do sada. Tako će naši proizvođači moći da izvoze u neograničenim količinama sve vrste voćnih rakija, kao i sve vrste ovčijeg i kozijeg sira. Osim toga, dobili smo i kvotu od 2.000 tona za izvoz cigareta, kao i kvotu za 87.500 litara vinjaka i 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira. Inače se ostale vrste kravljeg sira već nalaze na bescarinskom režimu“, objasnio je Ljajić.

Pored navedenih, kazao je Ljajić, novi Sporazum sadrži i druge elemente, koji će u velikoj meri smanjiti operativne troškove uvoza i izvoza, što će našim proizvođačima omogućiti da budu konkurentni na tržištu Evroazijske unije od preko 180 miliona ljudi.

KOMENTARI8 komentara

 1. Pijandurista says:

  Masala!

  • Željko says:

   Bošnjak musliman Rasim uvodi Srbiju u tu uniju, smiješno!

   • padre says:

    Jeli se ti to nudiš kao primerniji za taj posao?

   • Amir says:

    Kada vi srbi niste sposobni svoju zemlju voditi Željko

 2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Ušli smo u EAU, ostale još da uđemo u ODKB.

  • Jovo Veselinovic says:

   jugosloveni u beogradu nikad nece uci u rusku uniju sa rusijom jer je tito sve oficire otera na goli otok koji su bili za rusiju

   • rajko says:

    Medju tim oficirima ima i preživelih.

 3. Budi Bog s nama says:

  Ma fala Bogu, idemo tamo gde nas primaju i dobrodošli smo, biće jarići, prasići, šljivoviski, ovčijeg, kozijeg a i kravljeg sira da ti guza svira. Raj za Srbu trbu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *