NAPOKON: Perković će biti izručen Nemačkoj

NAPOKON: Perković će biti izručen Nemačkoj

8 januara 2014

Josip PerkovicVanraspravno veće Županijskog suda u Zagrebu odlučilo je da bivšeg šefa jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića izruči Nemačkoj, javljaju mediji.

Tu informaciju su objavili Jutarnji list i Dnevnik.hr. Perković je u sud u Zagrebu došao u 14 časaova u pratnji svog advokata.

Perković je priveden na osnovu evropskog naloga, a Nemačka ga traži zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine.

Perković se protivi izučenju i smatra da je u tom slučaju po hrvatskim propisima nastupilo apsolutno zastarevanje, ali i da u Nemačkoj ne bi imao pravedno suđenje.

Njegov advokat Ante Nobilo u nekoliko medijskih istupa rekao je da je privatnom istragom utvrđeno da hrvatske tajne službe nisu učestvovale u Đurekovićevom ubistvu 1983. godine u Bavarskoj, već da su za to odgovorne službe iz Srbije i Crne Gore.

Nepravosnažnu odluku o izručenju Perkovića Vanraspravno veće zagrebačkog suda treba da donese oko 13 časova. Na tu odluku moguća je žalba Vrhovnom sudu i to u roku od tri dana.

Hrvatski mediji spekulišu da bi Vrhovni sud odluku mogao da donese ekspresno u roku od sedam do osam dana, te da bi u slučaju da obe sudske instance odobre izručenje, Perković mogao da bude izručen u februaru.

Nemačke optužbe odbacuje i Đurekovićev nekadašnji šef Zdravko Mustač. Obojica tvrde da su žrtve neistinitog iskaza Udbinog operativca Vinka Sindičića.

O izručenju Mustača sutra će odlučivati sud u Velikoj Gorici.

Perković i Mustač uhapšeni su 1. januara pošto je na snagu stupio evropski nalog za hapšenje, ali su u međuvremenu obojica puštena da odluku o izručenju čekaju sa slobode, uz izrečene mere opreza.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *