НАПОКОН РАСКРИНКАНИ!? Руси разоткривају праву намену америчке базе „БОНДСТИЛ“

NAPOKON RASKRINKANI!? Rusi razotkrivaju pravu namenu američke baze „BONDSTIL“

20 avgusta 2017

Rusija i SAD se već tradicionalno sudaraju na Balkanu, a tokom poslednjih nekoliko meseci iz Vašingtona su se posebno naoštrili kada je reč o Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu.

Tako se može čuti svašta, od optužbi da se radi o špijunskom centru do toga da naša zemlja nikako ne bi trebalo da odobri diplomatski status osoblju Centra.

Poslanik ruske Dume i visoki zvaničnik vladajuće partije Jedinstvene Rusije Sergej Železnjak navodi zašto je potrebno da osoblje centra u Nišu dobije diplomatski status.

– Sve u svemu, čudno je da to pitanje do sada nije rešeno. Ne izgleda normalno da NATO vojnici koji su bombardovali Jugoslaviju i čijom su krivicom Srbi ginuli, imaju diplomatski imunitet, dok ruski spasioci koji su sprečili veliki broj katastrofa u regionu i koji su spasavali ljudske živote nemaju takvu pravnu zaštitu – započinje Železnjak i dodaje:

– Postoji međunarodna pravna praksa za delatnost spasilačkih službi koje, da bi spasavale živote i zdravlje ljudi, moraju da postupaju maksimalno operativno i efikasno, bez birokratskih prepreka. Zato će za nas odluka o diplomatskom statusu Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu predstavljati pravnu potvrdu da srpska strana ima ozbiljnu nameru da razvija saradnju sa Ruskom Federacijom u oblasti reagovanja u vanrednim situacijama i pružanja humanitarne pomoći u balkanskom regionu. Julska poseta predstavnika Ambasade SAD SRHC-u predstavlja još jedan dokaz apsolutno transparentne delatnosti te strukture. Kao što MIP Rusije ističe, „mi smo spremni da damo informacije iz prve ruke, da pozovemo, sve pokažemo, objasnimo i odgovorimo na sva pitanja”, ukoliko bilo ko izrazi zabrinutost zbog delatnosti ruskih struktura, ili struktura koje su formirane zajedno sa Rusijom – kaže Železnjak.

Naravno, ono što se nameće jeste pitanje – ukoliko su vrata centra u Nišu otvorila vrata za predstavnike američke ambasade, da li bi trebalo to da urade i američke baze u regionu.

– Sasvim logično kontrapitanje je da li su američke kolege spremne, kada se radi o njihovim centrima i bazama koje se nalaze na Balkanu, da sa svoje strane preduzmu aktivnosti koje bi imale za cilj jačanje uzajamnog poverenja. Ovde pre svega mislimo na američku vojnu bazu Bondstil na Kosovu i Metohiji. Borba protiv terorizma i ostale aktivnosti koje imaju za cilj obezbeđivanje stabilnosti na Balkanu mogu da budu efikasne samo ako sve zainteresovane strane dobiju ubedljive garancije da se Bondstil ne koristi i da se neće koristiti kao tranzitni centar za nelegalne isporuke oružja i narkotika.

O tome kako su zapadne zemlje Rusiju praktično okrivile za sve „probleme“ na Balkanu i kako gleda na te optužbe, Železnjak kaže:

– Ruski publicista Ivan Sergejevič Aksakov je pre 140 godina rekao: „Ako se diže huka i buka u vezi sa vlastoljubljem i osvajačkim ambicijama Rusije, znajte da zapadnoevropska država priprema bezobzirno osvajanje neke tuđe zemlje.“ Istina, hegemoniju i protekcionizam balkanskim zemljama sada pokušava da nametne jedna prekookeanska država, koja za to koristi vojni blok koji se nalazi pod njenom kontrolom i koji je ostao kao rudiment Hladnog rata. Međutim, istorija predstavlja ubedljiv dokaz da je hegemonija na Balkanu apsolutno nemoguća, kao i da pokušaji uspostavljanja hegemonije ne dovode ni do čega dobrog. Zbog toga se ruski pristupi rešavanju regionalnih pitanja zasnivaju na poštovanju interesa i podršci volji samih Balkanaca, kao i na razumevanju policentričnosti Balkana i šarolikosti tradicija naroda regiona. Baš ti principi su Rusiji obezbedili poštovanje tokom istorije, a i do današnjeg dana oni predstavljaju bazu naše politike na Balkanu.

A kada je reč o Kosovu i Metohiju, Železnjak jasno stavlja do znanja da Moskva neće dozvoliti formiranje „kosovske vojske”.

– U okviru političkih i društvenih formata koji se razvijaju mi sa ruske strane aktivno podržavamo napore državnih ustanova Srbije na teritoriji Kosova i Metohije koje imaju za cilj zaštitu srpskog stanovništva i njegovog opstanka na teritoriji pokrajine. Mi podržavamo i što je moguće brže formiranje Zajednice srpskih opština. Visoko cenimo doprinos Srpske pravoslavne crkve u očuvanju i obnavljanju hrišćanskog pravoslavnog kulturnog nasleđa. Smatramo da su nedopustivi i nelegalni pokušaji formiranja bilo kakvih oružanih snaga kosovskih Albanaca na Kosovu i Metohiji, pošto bi to predstavljalo kršenje ključnih odredbi ranije prihvaćenih međunarodnih sporazuma. Isto tako podržavamo srpski stav da je teritorijalno razgraničenje i demarkacija granične linije sa Crnom Gorom moguće samo između Republike Srbije i Crne Gore. U okviru međupartijske saradnje podržavamo Srpsku listu, kao i ostale snage sa patriotskim osećanjima prema Srbiji“, istakao je Železnjak.

A ovako su Zavetnici krajem prošle godine ugostili Železnjaka.

(Alo)

KOMENTARI5 komentara

 1. rusofil says:

  Bogami Ruski put je jedini put!

  • Dragomir Milovanović says:

   Pravilan i jedino mogući put. Nadam se da Rusi neće dozvoliti nikome da taj put usmeri u nekom drugom pravcu, koji bi bio poguban za narode na Balkanu.

 2. Trifun says:

  Upozoravam vlastodrsce u Srbiji da ako nasi jedini iskreni saveznici koji nam jedino mogu pomoci da se Srbija iscupa iz ropstva zapadnih genocidnh hijena, ne budu dobili diplomatski status u Nisu da ce se situacija u Srbiji zaostriti zestoko, bezpovratno. Upozoravam vlastodrsce, po poslednji put. Nema nazad.

 3. Batina says:

  Sto je Hitrou za aviosaobracaj, to je bondstil za drogasaobracaj.

 4. goran says:

  U Bondstilu se pakuje droga koja ide na zapadno trziste, pakuju se ljudski organi koji idu na zapadno trziste. Batinaju se uhvaceni "neprijatelji" i nad ljudima se vrse eksperimenti kojima bi pozavideo i Mengele. A Rusi bi u Nisu da gase pozare, stvarno sram ih bilo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *