NAPOKON: Rusija postaje strateški partner modernizacije Vojske Srbije?

NAPOKON: Rusija postaje strateški partner modernizacije Vojske Srbije?

10 jula 2014

Mig29-M2-Zukhovsky-6O saradnji u oblasti namenske industrije i nabavkama vojne opreme predstavnici vlada Srbije i Rusije razgovaraće tek na jesen. Robni kredit u okviru kog bi Srbija kupila avione „mig 29M2“ za sada nije tema razgovora između Srbije i Rusije.

Da vojna pitanja nisu bila u fokusu susreta premijera Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, „Novostima“ su u Moskvi potvrdili i akteri ovog sastanka. Da će Rusi, bez obzira na scenario poslednjeg susreta državnog vrha dve zemlje, igrati glavnu ulogu u jačanju Vojske Srbije potvrdio je juče ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić.

– Cilj Ministarstva odbrane jeste modernizacija Vojske Srbije uz pomoć ruskih partnera – rekao je Gašić.

– Prilika da se to uradi propuštena je za proteklih 12 godina, tokom kojih u sistem odbrane nije ništa ulagano.

Gašić je naglasio i da je želja Vlade da iskoristi trgovinski sporazum potpisan sa Rusijom, ali i da puno prostora postoji za saradnju u oblasti transfera tehnologija i vojne industrije.

Iako se o ruskoj pomoći u modernizaciji Vojske Srbije mnogo govori poslednjih godina, rezultati ove saradnje za sada su relativno skromni. Gestova dobre volje ne nedostaje, a poslednji u nizu je poklon ruske vojske dva akumulatora za pokretanje borbenih aviona našem ratnom vazduhoplovstvu. Njima će biti rešen problem zaštite neba Srbije borbenim avionima. Prema ranijim najavama, Rusija bi trebalo da pomogne Srbiji i u plasmanu domaćeg oružja i municije na treća tržišta.

U Vojsci Srbije kažu da bi ruska pomoć bila dragocena, ne samo zbog nabavke aviona već i zbog tehnologije i obuke kadrova.

– Ruske vojne škole, naročito vazduhoplovne, odavno su u samom svetskom vrhu. Nama su potrebna i moderna postrojenja za remont letelica, a vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“, uz modernizaciju, mogao bi da bude regionalni remontni centar za ruske avione. Očekujemo i ostvarivanje najava o kupovini radara i raketnih sistema, čime bi bila zaokružena efikasna briga o vazdušnom prostoru.

KOMENTARIJedan komentar

  1. SOKO says:

    ma sporo to sve ide ,,,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *