Napokon spomenik borcima Vojske Republike Srpske?

Napokon spomenik borcima Vojske Republike Srpske?

16 januara 2014

banjaluka (31)Sudeći po najavama iz Gradske uprave, resornog ministarstva i boračkih organizacija, ove godine bi trebalo da počne izgradnja centralnog spomen-obeležja palim borcima Vojske Republike Srpske!

Podsetimo, izgradnja centralnog spomen-obeležja palim borcima VRS prvi put je najavljena još 2008. godine, ali godinama se otezalo sa rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa na parceli uz džamiju Ferhadiju, pored koje je planirana gradnja.

Krajem godine, kako su istakli u Gradskoj upravi, konačno je rešeno pitanje sporna 64 kvadratna metra na parceli, odnosno kioska u vlasništvu „Bosna Trgovine“, čime je grad Banjaluka, skoro dve decenije nakon završetka Otadžbinskog rata, konačno obezbedio lokaciju za gradnju spomen-obeležja svim palim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Okončane pripreme

-Prema sporazumu Vlade i Gradske uprave, trebalo je da mi obezbedimo parcelu i da rešimo imovinsko-pravne odnose, te da sa 150.000 maraka učestvujemo u izradi dokumentacije. Mi smo uspeli da završimo naš deo posla, a Vlada RS je nosilac projekta i od njih zavisi kako će izgradnja dalje teći – kaže portparol Gradske uprave Milenko Šajić.

A u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite, odmah po okončanju dugogodišnje sage o rešavanju imovinsko-pravnih odnosa, najavljeno je da će ove godine početi sa aktivnostima na izgradnji spomen-obeležja, ali je i naglašeno da je predračunska vrednost spomenika u iznosu od 16,6 miliona maraka – previsoka.

U ovom ministarstvu ističu da su održali sastanak sa predstavnicima Gradske uprave i Arhitektonsko-građevinskog fakulteta, gde je predloženo da bude smanjena početna cena, a po svemu sudeći spomen-područje, koje bi se prostiralo na 3.300 metara kvadratnih, moralo bi, zbog finansiranja celog projekta, da bude građeno u etapama. Na koji način će se menjati idejno rešenje i koliko će koštati sve naknadne intervencije na rešenju koje je već nagrađeno, ostaje da se vidi posle prezentovanja izmenjenog plana i predloga.

Predugo čekanje

Uporedo sa sporim rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa na parceli pored džamije Ferhadije, trajala su i negodovanja javnosti, građana, boraca kao i političara povodom izbora lokacije za gradnju spomen-obeležja.

Većina nezadovoljnih tražila je da se spomenik izgradi na Trgu Krajine ili preko puta Hrama Hrista Spasitelja, odnosno u samom centru grada, na najprometnijem delu, te da u tom slučaju ne bi bilo potrebe za izdvajanje 16 miliona KM, tako da se deo sredstva može preusmeriti u stambeno zbrinjavanje porodica palih boraca.

Ipak, najviše zamerki nadležni su dobili zbog činjenice da se u pojedinim projektima imovinsko-pravna pitanja rešavaju ekspresno, dok se u ovom slučaju rešenje čekalo od završetka Otadžbinskog rata.

Ipak, famozni imovinsko-pravni odnosi konačno su rešeni, a na potezu je Vlada RS, koja je nosilac projekta izgradnje spomenika.

Projekat čeka na gradnju

Centralno spomen-obeležje borcima VRS koji su poginuli u Odbrambeno-otadžbinskom ratu planirano je da bude izgrađeno u centru Banjaluke i to na platou između Bulevara cara Dušana, ulica Kralja Petra Prvog Karađorđevića, Teodora Kolokotronisa i Zdravka Čelara. Izrada idejnog projekta i tehničke dokumentacije poverena je Arhitektonsko-građevinskom fakultetu u Banjaluci, a u okviru projekta je pored spomenika predviđena i izgradnja spomen-sobe i parka oko spomenika. Na konkursu je bilo oko 30 radova, a vrednost projekta, kada je u pitanju nagrađeno rešenje, procenjena je na preko 16 miliona maraka.

(Pressrs.ba  – Banja Luka)

KOMENTARIJedan komentar

  1. pravda says:

    To nisu borci to su bile pijane horde zla ;)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *