Benzinska-pumpa-ilustracijaGorivo je, najzad, pojeftinilo i na benzinskim stanicama Srbije. Lepa vest je obradovala vozače koji za pogon svojih automobila koriste benzin jer je poslednjih nekoliko dana, evropremijum pojeftinio, na nekim pumpama i do četiri dinara, a evrodizel za dva i po dinara.

Tako se u četvrtak evropremijum BMB 95 mogao kupiti i za 147,50 dinara po litru a evrodizel za 148,50 dinara.

– Reagovalo je tržište jer je dinar stabilan a i cena sirove nafte na svetskim berzama je u silaznoj putanji duže vremena – objašnjava Miroslav Velicki, predsednik Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije.

Naftni derivati su i u velikoprodaji u Srbiji, već više od 30 dana sve jeftiniji ali se na benzinskim pumpama, u maloprodaji cenovnici ipak, suviše sporo menjaju kada cene idu naniže.

– Sve na našem tržištu zavisi od toga kako se ponaša NIS. Kada oni koriguju cene bilo u velikoprodaji ili maloprodaji onda i ostali to moraju da urade.

Velicki za „Novosti“ tvrdi i da bi cena goriva na našim pumpama mogla da ide još koji dinar nadole da „nema monopola“.

– Taj monopol se pre svega odnosi na prodaju nafte zemljoradnicima. Kada bi država ispravila nepravdu to gorivo bi mogli svi da prodaju, a ne samo najveći igrač na tržištu i tada bi bilo dostupno većem broju seljaka.

Velicki predlaže i da se vrati sistem od pre sedam-osam godina, kada je svakom poljoprivredniku na osnovu fiskalnog računa za gorivo, bez obzira na kojoj pumpi ga je kupio, umanjivan porez.

– Verujem da će ova vlast najzad omogućiti pravu tržišnu utakmicu i da će to pogodovati svima, i vozačima ali i nama koji živimo od manjeg dela kolača – zaključuje Velicki.