Напредак науке: Срчано ткиво од листа спанаћа!

Napredak nauke: Srčano tkivo od lista spanaća!

31 marta 2017

635120_bless-you-108900-1920_f

Kreiranje vaskularnog sistema je već dugo jedan od najvećih problema na polju regeneracije tkiva. Iako već postoji čitav niz metoda za stvaranje ljudskog tkiva u laboratoriji, kao što je recimo 3D štampanje, najsitniji krvni sudovi koji su ujedno i najvažniji za regeneraciju oštećenog tkiva dosad su bili „problematični“, piše britanski „Indipendent“.

Ali, naučnici su sada uspeli da od lista spanaća kreiraju živu minijaturnu verziju srčanog mišića, što bi u značajnoj meri moglo da doprinese rešavanju ovog problema.

– Najveći problem u veštačkim tkivima bilo je to što nismo imali način da rekonstruišemo tu mrežu najsitnijih krvnih sudova, a bez nje bi tkiva umirala – objašnjava Džošua Geršlak sa Vorčester politehničkog instituta u Masačusetsu.

Pošto listovi spanaća imaju razgranatu mrežu finih žilica koja nalikuje našoj mreži kapilara, naučnici su došli na ideju da pokušaju to da iskoriste. U laboratoriji su iz lista spanaća uklonjene biljne ćelije, a zatim je taj „prazan ram“ spojen sa živim ljudskim ćelijama, tako da je na listu spanaća počelo da raste ljudsko tkivo, među tim sitnim žilicama koje su simulirale krvotok.

„Celuloza je biokompatibilna i uveliko se primenjuje u regenerativnoj medicini, u razvoju tkiva hrskavice, koštane srži, u zarastanju rana“, navodi se u studiji.

Cilj ovog istraživanja je da se jednog dana omogući zamena oštećenog tkiva pacijenata koji su doživeli srčani udar.

– Još je mnogo posla pred nama, ovo je tek početak, ali dobar početak. Ako bismo uspeli da prilagodimo biljke koje se hiljadama godina uzgajaju, tako da mogu da se iskoriste za obnovu ljudskog tkiva, mnogi veliki problemi u regenerativnoj medicini mogli bi da budu rešeni – izjavio je Glen Godet, koautor studije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *