Напустила руски ПЕН

Napustila ruski PEN

21 januara 2017

14 svetlana leksije_620x0

RASKOL u Ruskom PEN centru preselio se na stranice i portale moskovskih medija posle demonstrativnog napuštanja te organizacije Svetlane Aleksijevič, dobitnice Nobelove nagrade za književnost 2015. godine.

Ona je podržala novinara i izdavača Sergeja Parhomenka poznatog moskovskog opozicionara koji za sadašnju situaciju u Ukrajini optužuje rukovodstvo Rusije. Parhomenko i istomišljenici tražili su da izvršni odbor Ruskog PEN centra podrži ukrajinskog režisera Olega Sencova koji je uhapšen i nalazi se u zatvoru zbog organizovanja terorističke grupe na Krimu. Svetlana Aleksijevič je podržala predlog da se oslobodi ukrajinski režiser, smatrajući da mu je održano političko suđenje, a pošto se sa time nije složio Izvršni odbor ona je napustila organizaciju.

U polemici sa isključenima, Izvršni odbor ruskog PEN-a ističe da Parhomenko i njegovi istomišljenici nikada nisu digli glas što se u Ukrajini ubijaju i hapse desetine novinara koji nisu lojalni tamošnjim vlastima.

PEN su napustili i Lav Rubinštajn, Boris Akunjin i Aleksandar Iličevski.

KOMENTARI4 komentara

 1. Jovan says:

  Sta je tu cudno????! Skor svi dobitnici Nobela za mir i knjizevnost od 1990-2016. su dupelisci zapadnih fasissta i ljudski otpad! Sve je kako treba.

 2. Cp6a says:

  Uuu, sunce ti! Sad sam video da je ovaj gruzijac Boris Akunjin prozapadni nacista. Kakva šteta.

 3. Kulak says:

  Ova Aleksijevička je rođena i odgojena u Ivano Frankovsku,glavnom centru unijata u Zapadnoj Ukrajini.Majka joj je unijatkinja,tek kasnije su se preselili u Bjelorusiju.Kao pravoj unijatkinji,njeni bezvezni novinski članci su obavezno antiruski.Čuda radi taj kućni odgoj!

 4. milovan says:

  Ona je katolkinja kao i Olbrajtova?!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *