НАРОД ИРАКА УСТАО против корупције и сиромаштва – ВИШЕ ОД 100 МРТВИХ!

NAROD IRAKA USTAO protiv korupcije i siromaštva – VIŠE OD 100 MRTVIH!

5 oktobra 2019

AMERIČKI protektorat koji se nalazi na mestu države Irak opet trese iznutra.

U Bagdadu su ponovo izbile demonstracije zbog korupcije, siromaštva i nezaposlenosti u zemlji, a bilans je zasad – pet mrtvih. Zasad zato što je policija blokirala demontrante kod Ministarstva za naftu, a sa tog mesta se čula jaka pucnjava.Broj žrtava protestnog talasa koji traje popeo se na – 100! Od početka protesta uhapšeno je 540 ljudi, a oko 200 je i dalje u pritvoru.

Protesti su počeli 1. oktobra, a dan kasnije je ministar odbrane, Nadžah aš-Šamari, naredio da bagdadski garnizon bude u potpunoj borbenoj pripravnosti.

Irački premijer Adel Abd al-Mahdi uveo je 3. oktobvra policijski čas u Bagdadu. Potom je uveden u više drugih iračkih gradova, a državna granica prema Iranu – zatvorena.

Do najžešćih sukoba je došlo u južnom gradu Ed-Divanija gde su demonstranti pokušali da na juriš zauzmu sedište gradske uprave.

Unutar zgrade je došlo do ozbiljne razmene vatre.

„Rat u Divaniji“ odneo je 44 ljudska života.

Duhovni lider iračkih šiita – ajatola Ali as-Sistani – u minuli petak je pozvao vlasti Iraka da započnu ozbiljnu borbu protiv korupcije.

Demonstranti od početka protesta traže ostavku vlade, iskorenjivanje „državne korupcije“ i poboljšavanje životnih uslova.

KOMENTARI4 komentara

 1. teoretičar says:

  Iračani, i mi bi tako da demonstriramo ali nema svrhe. Udarate na pogrešnu "elitu". Prvo isterajte okupatore, pa onda podržite Tursku da vam reši Kurdsko pitanje koje nekad nije bilo tako veliko kao danas, pa proglasite Kuvajt okupiranom teritorijom...Ali nemate šanse. Sada ginete bez veze. Vaša šansa je kao i rumunska, kao i srpska, kao i libijska ali eto, nepostojeća. Sadama ste obesili, Rumuni ubili Čaušeskua, Srbi predali Miloševića, Libijci rastrgali Gadafija...Čak i ova moja teorija nema svrhe danas a vaše pogibije još manje.

 2. petrovgrad says:

  Srdjo Popoviću sada si stigao i u Bagdad. Amri su preko Sirijskih Otporaša tj.ISIL-a sravnjali sa zemljom pola Sirije, sada su na red Irak, pošto su Egipat i Iran za sada opasni po Srdju i njegovu družinu.

  • Velika Metla says:

   Države koje sruši SRĐa ne treba da postoje. NATO je najfašističkija organizacija pljačkaša i terorista. One koje nazivaju partnerima su kukavice,defetisti,poltroni i nesoji kakvih nije bilo u ljudskom rodu. SMRT nato-u i svim njegovim du.elizcima.

 3. Zoran says:

  E Ameri nikom nisu lrivi za korupciju. Ni cvama u Srbiji, ni iraku. Ce se slozimo da podrivaju, bombarduju...ali z akorupciju vam oni nisu krivi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *