НАРОД ЈЕ ПРОТИВ САМОГ СЕБЕ!

NAROD JE PROTIV SAMOG SEBE!

10 marta 2017

Slobodan Turlakov 345

Piše: Slobodan Turlakov

Sve je neizvesnije Srbin biti!

Svuda se najpre vlast traži i očekuje!

Srbinu je najveća slast – vlast!

Čak i onda, kad je vrši preko nekog drugog!

Pre deset meseci obaviše se parlamentarni izbori, i kao da su jedva dočekali nove izbore.

Nevažno je što su – predsednički.

Šta će sad da bude?

Onaj koji je pre deset meseci osvojio apsolutnu vlast, odjednom mu se prohtelo da bude i predsednik Republike, i nađe načina da dosadašnjeg  vlasnika tog položaja, inače svog političkog oca,  razvlasti, tj,  da se mesto oca, sin kandiduje, ne pomišljajući da će, čak i ako bude izabran, imati daleko manje vlasti, nego što je sada ima.

Tu je koncentrisan sav problem!

Ne samo za njega, već i za sve ostale kandidate!

Da je bar neko od njih pročitao Ustav, da vidi  da se uzaludno bori za vlast, koju ne može nikako da dobije.  Jer, sva je vlast koncentrisana u rukuma premijera, koju je dobio na prošlim parlamentarnim izborima,  i niko  ne može da dobije  ni jednu njenu trunku.

Čak ni predsednica Narodne Skupštine  iije sebi dozvolila  taj teret čitanja, već je propisujući izbore za 2. april, kazala da je time dobijeno „dovoljno  vremena  za kandidate,  da predstave – svoj program!“

Kakav – crni program, kad je svakom ko se kandidovao, članom 112. važećeg Ustava, do u tančina propisano šta ima da radi i šta ima da mu bude – program!

Da bi članom 122, još rečeno  „da se o predsedniku Republike donosi zakon“.

U članu 114. Ustava propisano je da  izbore za predsednika Republike raspisuje „predsednik Narodne Skupštine, 90 dana pre isteka mandata  postojećeg predsednika  Republike, tako da se izbori okončaju  u narednih 60 dana, u skladu sa zakonom.“

Tu je počelo prvo kršenje postojećeg Ustava, jer je predsednica raspisala izbore za – 30 dana!

Kako je, i po čijem je odobrenju, prekršila Ustav, u to ne treba ulaziti. Jer, kao i za sve drugo, tako je i za ovo nadležan Jedan čovek.

Ustavom je propisano da postoje tri vrste vlasti: Zakonodavna, sudska i izvršna,  tim što su sve one nezavisne i samostalne, i da podležu  zakonu, koji usvaja Narodna Skupština.

Međutim, dr Vojislav  Šešelj, da bi izašao Vučiću na susret, mada još ne izabranom predsedniku, „propisuje“ da „predsednik Republike treba da kontroliše  sve tri vlasti izvršnu, zakonodavnu i sudsku“

Šešelj je bivši profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, doktor pravnih nauka, i kao takav svakako zna, da predsednik  Republike u parlamentarnom sistemu, ništa ne kontroliše, sem vojsku, čiji je vrhovni komandant.

Ali Vučić je tu mogućnost jedva dočekao, sutradan po Šešelju, on je  izjavio da bi „kao predsednik  kontrolisao   Vladu, ali  bi joj i pomagao.“

Dakle, nema problema!

To jest, ko zna, možda će Vučić, preko svoje većine, nastojati da promeni Ustav, i da Srbiju proglasi za predsedničku Republiku, što smo mi već od ranije najavili.

Dakle, u sadašoj Srbiji  moguće je sve ono, što je Vučićeva volja.

Koja sramota!

Međutim,  i tu ima nekih problema. Naime, zna li se da je Vučić  sav u vlasti, postavlja se pitanje, zašto je onemogućio Tomu Nikolića  od još jednog mandata, i samog sebe proglasio za novog kandidata, ako postoji opasnost da izgubi vlast za koju se borio i koju bespogovorno drži u svojim rukama?

To je mogao da uradi samo pod uticajem i nalogom stranog faktora, koji  i sada, i sa  njim, vlada Srbijom.

To je jedna velika dilema, koja može da se razreši samo na Tadićev način, tj. da zadrži partijsko vođstvo i da nađe premijera, koji će mu u svemu biti podložan, i za svako rešenje dobijati od njega odobrenje i uputstvo. Sve onako kako je radio Tadić.

To će se već videti.

Interesantno, ima jedna nezaobilazna sličnost.

Naime, pročulo se da  bi Vučićev premijer mogao da bude Vujović, koji bi bio što i Cvetković pod Tadićem – a obojica ministri finansija!

U svakom slučaju, premijer će biti onaj sa kojim Vučić može da „radi“, da obezbedi kontinuitet, do koga je njemu neobično stalo, da se vidi i zna da je on svuda bio i ostao prisutan, čime se „obezbeđuje nezavisnost i sloboda Srbije.“

Ili, kako je on još poručio: „Tamo gde sam ja, Srbija je zaštićena“

*

Iako, Vučića ništa ne može da opravda, jer on rukovodi narodom od kada se zajedno sa Tomom, odlepio od Šešelja, ipak, teško je za sve ono što se dešava, samo njega  kriviti.

Taj njegov narod je veći krivac.

I sad kad se nalazimo pred novim  problemima, kad je jasno, da  nema izlaza bez velikih odricanja, taj njegov narod – ćuti.

Šta mu je sve radio, kako ga je i koliko obmanjivao, varao, predstavljao mu se kao onaj koji je, za svega nekoliko godina na vlasti, više uradio za taj narod nego i sam Tito!

Uopšte, sa njim nema poređenja!

I treba reći, taj njegov narod mu je sve priznao. Što se i sada vidi prilikom kandidovanja i prilikom njegovog  šetanja po Srbiji u kampanji, što bi zakon dozvolio, samo ako bi on od časa kandidacije prestao da bude premijer!

Taman posla!

On je svoju predizbornu kampanju, mada je, zajedno sa Tomom, obećao da je neće voditi, proglasio za službena putovanja, i tako službenim kolima, uz službeno obezbeđenje, šparta Srbiju, uzduž i popreko, seče crvene trake, otvara nove pogone, psuje one koji su mu se protivstavili kao kandidati, i lažnu elitu koja ih podržava protiv njega i sve o – državnom trošku! Ne samo on, već svi oni koji učestvuju  u vlasti,  i nastoje da u njoj ostanu, svuda protežirajući Vučića!

Kao na primer, Dačić: „Izbor je samo jedan – Vučić!“

Naravno i dabome, on radi ono što je njemu potrebno!

A, narod?

Narod se sprema da proda svoj glas.

Ne samo penzioneri, kojima je obećao, „već ove godine imaćete veće plate i penzije, i to – značajno veće!“

Idući za njim i njegovim primerom, Jeremić je obećao „Ukinuću  zakon o smanjenju penzija!“, što naravno, ne spada u predsednikovu nadležnost.

*

Iako je Vučić stalno u kampanji. On je ovu sadašnju, predsedničku, počeo još u Prokuplju, gde je držao govor povodom 100 godišnjice Topličinog ustanka, protiv bugarskog okupatora.

Govor je počeo time što je okupljenim građanima poručio, da „nije došao u Prokuplje i junačku Toplicu, po pomoć i njihove glasove! Došao sam  da vam ponovim da Srbija posle svega što su joj radili, nije uništena… Znamo da se danas ne predajemo bilo čijim interesima, jer verujemo u sebe , i nikada nećemo ustati protiv Republike Srpske, a ni ona protiv Srbije. I to je naš zavet!“

Da ga bar neko, pošten, prekide, pa da ga upita: „Jesi li ti, Vučiću,  bio protiv Referenduma u RS? Zašto je nisi posetio na dan njenog Dana državnosti, 9 januara? A nisi li se hvalio, da si prvu prestonicu, koju si posetio kao novi premijer, bilo Sarajevo, a ne Banja Luka!“

Nije imao ni potrebe da ga podseća, jer to i nije bila državna svečanost, već partijski skup, sa SNS zastavama u prvom planu, što se videlo i na TV prenosu, što je bilo više nego neukusno i vređanje stogodišnje uspomene „junačke Toplice“, koju je došao da opomene da ispuni svoju naprednjačku dužnost na skorim izborima.

*

Mnogo se priča o tzv. opoziciji, koja, u ustvari, sem u dva slučaja, i ne postoji.

Odista,  svi oni su evropejci, kao i SNS, i svi oni koji se osećaju Srbima, nemaju šta s njima da traže. U stvari, njihov izbor ne zavisi od Srba, već od toga koliko su u volji Zapadu i EU. Stoga i čudi šta ti kandidati proevropske opozije i traže na izborima, jer ma ko bio izabran  on nema ničeg zajedničkog sa Srbima, a mnogo toga zajedničkog sa Vučićem. Jer zajednički im je – evropski put. Onaj koji Srbija i Srbi ne žele i nemaju ništa zajdničko sa njim.

Vučić je nastojao  svim silama da na Zapadu i u EU, pronađe prijatelje Srbije, dok  oni bivaju ono što su uvek bili, oni koji su želeli da nas unište. Kroz čitavu istoriju.

Predsednik Toma je ne jednom izjavljivao da je Srbija jedna od retkih zemalja koja nema neprijatelja, ne želeći da uvidi da su Zapadu i EU svi bliži, da je evropski put za Srbiju nemoguć, jer ga oni ne žele. Moguće su samo naše žrtve za njihovo dobro.

Znano je, koliko su Austrougarska i Nemačka svoje neprijateljstvo prema Srbiji  pokazivale, ne trudeći se čak ni da ga prikriju.

Poslednjih godina Vučić se do puženja dodvoravao Nemačkoj i Austriji, hvaleći se njihovom izuzetnom predusretljivosti,  ne želeći da bilo ko u Srbiji,  posumnja u njihovu usrdnost.

Poslednjih dana, austrijski „aus ministar“ Kurc i premijer Kern, tokom jedne sedmice bili su, u odvojenim posetama, kod Vučića, verovatno povodom migranata, ali bez nekih detalja.

Međutim, u nemačkim novinama „Bild am Zontag“, pojavio se intervju našeg velikog prijatelja Kurca, sa kojim je Vučić čak na „ti“, kojim je otkrio svoje istorijsko nasledstvo i osećanje prema Srbima,  rekavši da u Srbiji, Egiptu i Gruziji treba „formirati  izbegličke centre van EU“

Čudno jedno, stranke i mediji u Srbiji su tu vest  zaobišli, sem Srpske narodne partije; u stvari, njen podpredsednik, Milan Stamatović,  reagovao na način, kako bi svaki Srbin i svaka srpska vlast  morali da reaguju.

Naime, on poziva Vladu da odbaci predlog austrijskog ministra inostranih dela, Sebastijana Kurca, ukazujući na činjenicu, kako se približavaju jesenji izbori u Nemačkoj, da će se povećavati pritisci  na Srbiju  da primi migrante  iz Nemačke.

Kaže da ovde sada ima „preko 10.000 migranata, koji se slobodno kreću po Srbiji, ugrožavajući bezbednost i imovinu  našeg sveta, koji je izložen  tučama, krađama, pokušajima ubistava i silovanja

Srbija ne sme da dozvoli da postane rezervna zemlja  za migrante u Evropi.“

Vlada ništa ne sapštava, zauzeta kampanjom, sa kojom ona nema direktne veze, već sa Skupštinom, koja je poslata na odmor, dok se ne završe izbori!

Koja nedoraslost i nesposobnost u uprvljanju državom!

Dok Vučićev narod ćuti, nesvestan da radi protiv sebe.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Vucica u ovom trenutku podrzava celokupna srpska opozicija (bolje reci, radi za njega na indirektan nacin), podrzava ga Brisel, Amerika i Putin. Protiv Vucica su samo osiromaseni Srbi koji su vec otpisani. Sve analize nase situacije su cisto gubljenje vremena za onoga koji vidi da car nije go, nego ima podrsku najvecih aktera koji jedino i mogu da ga skinu, ali ne kad nama to odgovara, vec kad bude odgovaralo njima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *