NAROD NA KRIMU: Samo nas „Majka Rusija“ može spasiti od fašizma

NAROD NA KRIMU: Samo nas „Majka Rusija“ može spasiti od fašizma

6 marta 2014

Ukraine ProtestsKrimska Rada, parlament najjužnije pokrajine, donela je odluku o održavanju referenduma 16. marta. Već su dva puta menjali termin referenduma (25. i 30.), a ovo poslednje požurivanje opravdano je sve većim pritiscima, kako oni kažu, nelegitimne vlade iz Kijeva.

Talas nezadovoljstva

Pomalo je nezapaženo prošla informacija da se Krim do referenduma priključuje Ruskoj Federaciji. Potpredsednik Rade, Rustam Temirgaljev, obrazložio je da su radi toga već uspostavljeni kontakti s Kremljom te da to nije nikakvo prejudiciranje odluke, nego nužnost trenutka. Navodno je i predsedavajući Krimske Rade, Vladimir Konstantinov, otputovao u Moskvu kako bi dogovorio početak postupka priključenja.

Ipak ne manje bitno čini se da krimski predstavnici odlaze u Moskvu isposlovati nesmetano finansiranje, odnosno osigurati penzije i plate nakon pretnje kijevskih vlasti da će obustaviti dotok novca. Na pitanje da li je i krimska vlada nelegitimna jer je nastala na istom talasu ukrajinskog nezadovoljstva, samo sa suprotnih pozicija od kijevske, Temirgaljev kaže da krimski parlament ima svaku legitimnost jer ga podržava narod i nije utemeljen na fašizmu.

– Mi se na Krimu ne osjećamo sigurni. Fašizam koji nam dolazi iz ostatka Ukrajine plaši ljude. Moramo se zaštititi – tvrdi Temirgaljev.

I zaista, kosturi su ispali iz ormara. Stare uniforme i ordenje postali su vrlo popularni. I jedna i druga strana optužuju se međusobno za nacizam i fašizam.

Podrška parlamentu

Dok Kijev anektiranje Krima uspoređuje s nacističkom okupacijom Austrije i Poljske, krimske vlasti optužuju Ukrajinu za genocidne ideje i fašistički pristup. Vidljiva je pojačana diplomatska aktivnost između Krima i Kremlja na raznim područjima. Tako je u službenoj poseti autonomnoj republici juče boravio tatarski predsednik Rustam Minihanov, nastojeći odobrovoljiti tatarsku manjinu i, naravno, ponuditi ekonomsku pomoć.

Parole o Majci Rusiji te bratskom i istorijskom jedinstvu nalaze se na usnama svih proruskih demonstranata ispred Rade. Na celodnevnom skupu podrške okupilo se tek stotinu, dve ljudi. Većinom su to vremešni stanovnici, penzoneri, a i podrška za jednoglasnu odluku 78 zastupnika o istorijskom referendumu trebala bi biti veća. Ipak, ne treba se zavaravati jer većinsko ruski orijentisano stanovništvo zasad daje podršku parlamentu.

Nedugo nakon vesti o terminu referenduma zgradu parlamenta okružili su ruski Kozaci. Ukrajinska je policija taj događaj ćuteći ispratila i udaljila se nekoliko metara.

“Zaštita” parlamenta navela je anonimnu feministkinju da glasno ispali salvu uvreda na račun Kozaka i pozove ih da se maknu i puste Ukrajinu Ukrajincima. Usledila je reakcija paramilicije: uhvatili su je i ubacili u službeno policijsko vozilo.

U Čongaru, mestu koje spaja Krim s ostatkom Ukrajine, postavljena je kontrolna tačka.

(Jutarnji.hr)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *