Narod u Ukrajini beži od rata

Narod u Ukrajini beži od rata

22 juna 2014

UkraineHumanitarna kriza na jugoistoku Ukrajine sve je veća, ocenio je danas pomoćnik direktora ruske službe za migracije Anatolij Kuznjecov.

„Ljudi beže od rata“, rekao je Kuznjecov na sastanku radne grupe ruske vlade za vanredne situacije, javila je agencija Itar-tas.

On je rekao da medju izbeglima ima onih koji se nadaju da će se vratiti u svoje domove, ali da ima i onih koji su odlučili da ostanu u Rusiji.

Više od 18.000 ukrajinskih civila pobeglo je iz oblasti Lugansk i Donjeck, a oko 2.000 Ukrajinaca napustilo je ostale oblasti jugoistoka Ukrajine. U Rusiji su trenutno smešteni u regionima duž ukrajinsko-ruske granice.

Borbe izmedju ukrajinskih snaga i prourskih pobunjenika na istoku Ukrajine se nastavljaju uprkos prekidu vatre koji je jednostrano proglasio Kijev i predloženom mirovnom planu.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko proglasio je prekid vatre u trajanju od nedelju dana, ali je rekao da „to ne znači da ukrajinske snage neće odgovoriti u slučaju napada“.

Kremlj je sinoć saopštio da je ruski predsednik Vladamir Putin podržao ukrajinske planove za prekid vatre i da je pozvao obe strane da obustave sve vojne operacije.

Istovremeno, Putin je juče naredio da oružane snage u centralnom delu Rusije budu „u stanju maksimalne pripravnosti“. U vojnoj vežbi, koja će trajati do subote, učestvuje 65.000 vojnika.

Ukrajinske vlasti su ocenile da ovakve vojne aktivnosti Rusije ne doprinose normalizaciji situacije na istoku Ukrajine.

U borbama na istoku Ukrajine od aprila je poginulo najmanje 375 ljudi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *