Народ вас је прокужио

Narod vas je prokužio

9 marta 2017

emil-vlajki-54t

Piše: Emil Vlajki

Žao mi je što niste mogli sinoć vidjeti kako se Dodik ponašao – mekan kao pamuk, kod stranaca je manji od makovog zrna, a ispred novinara se razgoropadi, glumi šerifa -kazao je Crnadak, ministar inozemnih poslova BiH i član vrha opozicije u Srpskoj, opozicije koja sebe naziva Savez za promjene .

Vi tvrdite kako je predsjednik Republike Srpske snishodljiv i manji od makovog zrna pred strancima.

A ja vas pitam.

Kako to da ga ti isti stranci ne podnose? Zbog čega ga napadaju čitavo vrijeme? Zašto mu izriču međunarodne sankcije? Zašto redovito šalju izvještaje Savjetu Sigurnosti UN o njemu kao o rušitelju ovoga i onoga, svega i svačega? Zašto, sve češće, ne žele s njim da imaju ikakve kontakte? Zašto toliko mrze „ snishodljivo makovo zrno“ koje, da je takvo, ne bi trebalo da ikome naškodi. Kad je već toliko „snishodljiv“, a oni vole snishodljive, one koji se plaše i koji se daju potkupiti, što ga ne tetoše, ne ušuškaju u hvalospjeve kao što to rade sa kojekakvim bijednicima, političarima širom svijeta?

Vi tvrdite kako je predsjednik Republike Srpske još manji od makovog zrna.

A ja vam velim.

To „makovo zrno“ se usprotivilo najvećim svjetskim moćnicima. To je „makovo zrno“ učinilo da čitav svijet priča o Republici Srpskoj. Prodrmalo je Vašingtonske i Briselske birokrate. Iniciralo je niz buntovnih stvari. Među njima i jedan uspjeli referendum kojeg su euroatlantski moćnici nastojali po svaku cijenu spriječiti. Oni se i dalje plaše svake njegove inicijative, nekog novog referenduma. Uzdrmao je sarajevsku fundamentalističku čaršiju, njihove paralelne islamističke strukture koje podništavaju one ustavne, strukture koje hoće da budu vladajuće u čitavoj BiH.

Čak i zvaničnici Srbije, za vrijeme Dodikovog mandata, ističu da bi njihova zemlja teško opstala da nije Republike Srpske.

Vi tvrdite kako je on kriv za postojeće ekonomske i socijalne probleme.

A ja vam velim.

Točno je da u Republici Srpskoj ima i kriminala i korupcije i nezaposlenosti i sive i crne ekonomije. Ima i mnogo toga lošeg što se radi u njegovo ime. Ali gdje toga nema, posebno u regiji. Pritom ne relativiziram. Jer on očito nije kriv ni za razbijanje Jugoslavije niti za rat u BiH koji ju je ekonomski uništio. Nije kriv ni za pljačkaške privatizacije društvene imovine. Ni za fantomska pljačkaška preduzeća, dok nije bio na vlasti, koja su nestajala prvom prilikom i koja su dužna zajednici cirka milijardu maraka za neplaćene poreze. Nije kriv ni za ekonomsku svjetsku krizu, ni za poplave. Kako smo se mogli boriti protiv svega toga?

Točno je, međutim, da je on predsjednik Republike i da ima komandnu odgovornost za sve loše (kao i dobro) što se događa na ekonomskom i socijalnom planu. Točno je, međutim, da je on do sada više bio sklon kompromisima nego energičnom rastjerivanju onoga što nije bilo dobro.

Što bilo da bilo, ima jedna istina koju ne želite da vidite. Sve dok se ne vratimo na izvorni Dejton, ili na neko slično uređenje, mi se u Republici Srpskoj ne možemo ekonomski i socijalno oporaviti. Povrh toga, mi smo protektorat, polukolonijalna zemlja koju svjetski kapital, kao i drugdje u svijetu, gazi, eksploatira, demonizira i ucjenjuje.

Vi tvrdite, da je predsjednik Republike Srpske ogrezao u aferama.

A ja vam velim.

Vi ste tipičan slučaj za psihoanalitičku obradu. Vi mu podmećete sve i svašta, od „kilograma zlata“, do pripremanja državnog udara protiv predsjednika vlade Srbije!

Ustvari, kada se bolje sagleda vaš slučaj, vi koji se ulizujete strancima i islamskim fundamentalistima, rušeći srpsko jedinstvo, vi ste nesretnici iz Frojdove tipologije ličnosti. Vi bi žarko željeli da budete kao predsjednik Republike. Vi ste anonimusi za koje nitko nikada ne bi znao da nije njega. Samo uz njegovo ime vi dobivate neko značenje. Ali, ako je on „zrno graška“, vi ste nevidljivi jer se vaša veličina mjeri jedino u mikronima.

Nije dokazano da on neće u jednom trenutku pokleknuti. On je samo čovjek, a ima protiv sebe vas, „međunarodnu zajednicu“ i mangupe iz vlastitih redova. Dobro je do sada i izdržao. A ono što vam najviše smeta, to je što je većina naroda uz njega.

Vi se sada trsite da budete kao i on, ističući groteskno vaš nacionalizam.

Ali, narod vas je prokužio.

Izvor: Pravda

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. kuka says:

    Odličan pogled na ličnosti i zbivanja. S tim što se ja ne slažem da se radi (samo) o zavisti. Mislim da tu ima svašta, od gluposti do korumpiranosti. Dodik je učinio pravi politički podvig zbog kog bi mu u RS trebalo za život podići spomenik: sačuvao je RS koja je bila predvidjena samo kao privremena tvorevina, prelaz ka unitarnoj ID BiH. Onog trenutka kad bi RS bila ukinuta, Srbima ne bi bilo mesta u BiH. Ne bi ih spasla sva zapadna retorika o pravima manjina. Mogli bi se samo spakovati i krenuti u izbeglištvo. To smo već gledali u NDH i na KiM. Zar svim tim bacačima blata na Didika nije dovoljan razlog da budu veoma oprezni kad u javnost iznose neproverene i nepravedne optužbe protiv njega. Gospodo kritičari, smenite Dodika na izborima ako se narodu ne svidja, a mimo izborne kampanje ćutite i radite nešto korisno, za ime sveta, da se ne dosadjujete!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *