Народна

Narodna

23 jula 2018

Piše: Čedomir Antić

Kako možemo govoriti o regionalnoj saradnji ili balkanskom jedinstvu ako Srbija i Crna Gora ne sarađuju?

Režimi u Beogradu i Podgorici govore o najboljim odnosima u istoriji?! Stvarno stanje i njihova dela pokazuju drugačije. Ima li otvorenog pitanja između dve bliske države – kulturno i jezički još uvek istovetne – koje je do danas rešeno? Jedan političar iz Srbije se našalio, ali nije rekao ništa neistinito, zaključivši da je izgleda ključno pitanje između dve države bilo suđenje jednom bivšem krojaču. Reč je o procesu koji je po dolasku SNS-a na vlast konačno završen oslobađanjem optuženog. Između nas su, međutim, otvorena pitanja ravnopravnosti srpskog naroda u Crnoj Gori, odnosa zvanične Podgorice prema Kosovu i Metohiji, tu je i neophodnost zaustavljanja kampanja divlje, šovinističke mržnje koje Đukanovićev režim povremeno pokreće da bi posvađao narode Crne Gore, naravno pred nama je i rešavanje sporazuma o državljanstvu, pravima pravoslavne crkve, rehabilitacije progonjenih – od otpuštenih Nikšićkih profesora, do kažnjavanih učenika i drugih građana srpske nacionalnosti širom Crne Gore… Da su vlasti u Crnoj Gori i Srbiji kojom srećom demokratske, sva ta pitanja bila bi brzo, kompromisno i na opšte zadovoljstvo, rešena.

Naša iskustva zajedničke politike nisu dobra. Milošević je pomogao ustoličenje komunističke frakcije iz koje je postao DPS. Prilikom podele u DPS-u 1997. režim iz Beograda pomagao je Bulatovića, a Demokratska stranka – Đukanovića. Kasnije je Đukanović pomagao DOS. Pomoć je bila neiskrena, polovična i licemerna, ali je njene posledice Đukanović iskoristio da obmane i obespravi srpski narod u Crnoj Gori i stekne nezavisnost kao zaslugu sopstvenog režima. Kasnije je Đukanović pomogao i dugoročno ucenio Vučićev režim.

Vreme je da takva praksa bude prekinuta. Prevare i sebičnosti štetni su za istinske interese naših naroda. Vreme je da Srbija preuzme ulogu dobrog suseda, Crnoj Gori po svim parametrima najbliže nacije na svetu. Srpska država bez zadrške priznaje nezavisnost i suverenitet Crne Gore, ali je ujedno moderna, demokratska, miroljubiva i nesporna matica celokupnog srpskog naroda.

Promene, neće poteći od sadašnjih vlasti koje su nažalost zadovoljne svime što učvršćuje njihove režime i unapređuje lične interese. Promene će morati da definiše današnja opozicija i sprovede ih kada za to dobije mandat od naroda.

Vuk Jeremić, predsednik Narodne stranke u Srbiji, zaslužni srpski državnik i političar sa velikim iskustvom, danas je u Crnoj Gori. Jeremić je nekada, kao ministar spoljnih poslova modernizovao srpsku diplomatiju i stajao godinama na braniku nacionalnog suvereniteta na Kosovu i Metohiji. Kasnije, on je predsedavao Generalnom skupštinom UN, a danas je jedan od vođa Saveza za Srbiju – koalicije koja je objedinila celokupnu srpsku demokratsku i patriotsku opoziciju (tu su pored Narodne stranke, Dveri, Demokratska stranka i još šest partija i sindikata). Jeremić dolazi kako bi ostvario veze sa Novom srpskom demokratijom, temeljnom srpskom strankom u Crnoj Gori, kao i sa Demokratskim frontom i drugim istinskim opozicionim partijama. Na zajedničkim interesima demokratizacije i modernizacije ali i saradnje, on će logično pokušati da dogovori programsko jedinstvo i zajedničke aktivnosti sa partijama sličnimNarodnoj stranci. On u Crnu Goru dolazi i kao poznati borac za demokratiju, koga poznajem od studentskih dana, kada smo se izborili sa falsifikovanjem izbora u Srbiji. U razgovorima sa mitropolitom Amfilohijem, on će govoriti i o potrebi zaštite prava na slobodu veroispovesti i dobrim iskustvima koja u vezi sa tim imamo u Srbiji.

Kakva je to politika Srbije, osim dobrosusedske i bratske, koju onda treba da vodi u Crnoj Gori? Uveren sam da ništa ne treba izmišljati. Ako Srbija traži od Crne Gore ona prava za Srbe koja imaju drugi narodi ove države – Crnogorci, Bošnjaci, Mislimani i Albanci; ona na to ima pravo zato što je omogućila najviša prava malobrojnim Crnogorcima u Srbiji. Srbija, međutim, ima obavezu da se prema srpskom narodu izvan svojih granica odnosi otvoreno i u potpunosti čestito, ne budeći bilo kakvu sumnju kod demokratskih vlada tih država. Jeremić je učestvovao u uspostavljanju ustanova koje su vodile računa o srpskomnarodu u zagraničnim krajevima i dijaspori. Te ustanove bile su plodkompromisa i bile su pod stalnim pritiscima iz inostranstva. Vučićev režim je njih i takve ugasio.

Sada je čas da bude predstavljena jedna buduća nacionalna politika Srbije. Ako bi konačno obnovili i dovršili potrebne državne ustanove posvećene zagraničnom Srpstvu, a u srpski narod izvan Srbije ulagali srazmeran novac investicijama u naše manjine, Srbi bi u Crnoj Gori mogli da u okviru dugoročnih projekata uspostave televiziju, univerzitet, pozorište, novine i kulturne i informativne centre u svakoj opštini… Temelji ravnopravnosti i samoodrživog razvoja i napretka tako bi bili potpomognuti i delom postavljeni od strane jedne buduće, moderne Srbije.

(Napredni klub)

KOMENTARIJedan komentar

  1. ne says:

    i to ce bas vuk da sprovede ma batali te se tih lazi samo novi ljudi i sihter za sve istrosene politicare oda do s

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *