Народне ливаде

Narodne livade

13 septembra 2015

boris knezevic 5676Piše: Boris Knežević

Ako kojim slučajem (a ne sumnjam da hoće) Republika Srpska dobije novi zakon o javnom okupljanju, ovaj prelijepi komadić zemlje konačno će moći da se pohvali da liči na bogate i uređene države u kojima teku med i mlijeko!

Da li se, recimo, neko može sjetiti kako izgledaju protesti gladnih, poniženih i uvrijeđenih u Švedskoj, Danskoj ili Švajcarskoj? Pošto takvih neprijatnih scena u ovim bajkovitim zemljama skoro da nema, a tamo od socijale sasvim pristojno mogu da žive čak i najveći životni baksuzi, vjerujem da je predlagačima novog zakona u RS negdje u malom mozgu „kliknulo“ da bi se slična idilična atmosfera, makar na silu, mogla kreirati i ovdje kod nas.

Najprostije rečeno, ako neće brijeg Muhamedu, onda će Muhamed brijegu. Ili, prevedeno na ovdašnju, prozaičnu stvarnost, ako već nisi u stanju da postaviš ekonomske temelje koji će spriječiti bujanje sirotinje, masovne proteste i štrajkove, najlakše je napisati novi zakon koji nesrećnicima zabranjuje da se pokazuju javno. Potpuno je u redu to što si go i bos i što nemaš čime da nahraniš djecu. Problem se javlja ako takav nikakav odlučiš da vrištiš od muke u nekom gradskom parku ili na trgu, proneseš transparent ulicom, ili se, što je najgore, približiš zgradi vlade ili nekoj drugoj instituciji na razdaljinu bližu od puškometa.

Malo u šali, više ozbiljno, neko je nedavno predložio da novi dozvoljeni prostor za mitingaše, štrajkače glađu i nevoljnike raznih fela – umjesto za to do sada predviđenom parku Mladena Stojanovića – bude izmješten na Manjaču! Vele, šteta je ne iskoristiti onolike slobodne pašnjake i livade. Simbolika je neizostavna. Ako vlasti ovaj narod već tretiraju kao stoku, zašto im onda za narodne potrebe ne obezbijede i prikladan prostor, gdje će daleko od gradske vreve i radoznalih očiju moći slobodno da protestuju i viču do mile volje!

Nakon što se okrijepe na čistom planinskom vazduhu i izbace iz sebe nagomilani bijes i frustracije, demonstranti će opet imati pravo da se vrate među ljude. Možda im čak dozvole da se prošetaju pored bonsaija i fontana ispred zgrade vlade. Ništa ne smije da naruši sklad i raskoš u kojem živimo, a koji razni zlobnici i narodni izdajnici pokušavaju da potkopavaju. Ko ne želi da liči na Šveđane, Dance ili Švajcarce?

(PressRS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *