Народни музеј отвара врата догодине

Narodni muzej otvara vrata dogodine

14 maja 2017

POVODOM današnjeg 173. rođendana Narodnog muzeja (osnovan je ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića, 10. maja 1844) novinarske ekipe su, sa ministrom kulture i informisanja Vladanom Vukosavljevićem i direktorkom naše najznačajnije muzejske institucije Bojanom Borić Brešković, danas obišle radove na obnovi zdanja na Trgu republike, koje je za publiku zatvoreno od 2003. godine.

– Sve se odvija po planu i muzej će, posle preduge i nedopustive pauze, biti otvoren za posetioce sredinom naredne godine – istakao je Vukosavljević, naglašavajući da finansije neće biti problem, ali da, s obzirom na to da je zgrada stara uvek može da dođe do nepredviđenih situacija, koje su dosad uspešno prevazilažene.

– Ne želim da licitiram sa tačnim datumom otvaranja, ali će građevinski radovi biti završeni početkom naredne godine. Kustosima će potom biti potrebno i određeno vreme da naprave postavke.

Dosad je utrošena polovina budžeta predviđena za ovu kapitalnu investiciju, a za taj novac je urađena gotovo polovina posla, rekao je juče Vukosavljević. U donedavno potpuno „oljuštenom“ enterijeru zgrade podignute 1903. (potom i dva puta dozidane – 1933. i 1966), posle nešto manje od godinu dana, otkako su „Koto“, „Termoinžinjering“ i ostali podizvođači ušli u gradilište, pomaljaju se bele i čiste, prostrane, rekonstruisane galerije, koje će posle rekonstrukcije biti najsavremenije opremljene i moći da prime i velike gostujuće izložbe.

I NACIONALNE PENZIJE DEO STRATEGIJE

ODGOVARAJUĆI na novinarska pitanja koja se nisu odnosila na obnovu Narodnog muzeja, ministar Vukosavljević je rekao da će pitanje nacionalnih penzija biti obuhvaćeno nacrtom Strategije kulturnog razvoja, koji će uskoro biti predstavljen javnosti.

– Kriterijumi za nacionalne penzije moraju biti čvršći i ministarstvo je toj temi posvetilo posebnu pažnju – rekao je Vukosavljević.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *