Narodni zemljotres i 5. oktobar

Narodni zemljotres i 5. oktobar

30 januara 2014

Darko MomicPiše: Darko Momić

Zemljotres koji je pre tri noći uzdrmao severozapad Srpske izazvao je onaj iskonski strah kod ljudi kojima je proradila svest o tome da je priroda jača i moćnija od bilo kakve pošasti ili nesreće izazvane ljudskom rukom. Dan posle preživljenog zemljotresa, svi su uglavnom prepričavali gde se ko zadesio u jedan iza ponoći kada je počelo da se trese.

Jedni su uzbuđeno pripovedali kako su mislili da će sve da se sruši, drugi su govorili da su postupili onako kako su naučili još u osnovnoj školi i odmah skočili iz kreveta i stali u dovratak, treći su se junačili kako su mirno gledali televiziju, jer su „znali da se neće ništa desiti“, a četvrti su lakonski odmahivali rukom zato što su „spavali ko top i ništa nisu osetili“.

Ipak, svim pričama je zajedničko da su skrenule pažnju sa svakodnevnih ljudskih problema i pažnju usmerili prema pomenutoj moći prirode. Svi odreda, od đaka i studenata, preko običnih radnika i armije nezaposlenih, pa do najviših zvaničnika i funkcionera, osetili su da su u poređenju sa prirodom, manji od makovog zrna.

Drugim rečima, postali su svesni da zemljotres ne razlikuje one koji žive u kontejneru ili najobičnoj kućici od onih koji uživaju u raskošnoj vili, pa su se svi prisetili poslovice „možeš kako hoćeš, ali ne i dokle hoćeš“. Oni osiromašeni su se tešili da je „jedan život, pa kakav god bio“ i pomalo zlobno, a više iz samilosti prema samima sebi komentarisali da oni koji su ih osiromašili preko noći mogu da ostanu bez svega što su sticali ili, ne daj bože, i pod ruševinama.

S druge strane, nije bilo svejedno ni onima koji su zemljotres preživeli u“džakuzijima“ ili u spavaćim sobama sa baldahinima, pa se od njih bogobojažljivo moglo čuti da „nije sve u parama“ i da, što bi rekao Balašević, „neko to od gore vidi sve“. Nažalost, ta bogobojažljivost i strah od prirode vrlo brzo nestane i na njihovo mesto se vrati, kod jednih, briga za svakodnevnim preživljavanjem, a kod drugih strah da će izgubiti „teškom mukom“ stečenu imovinu i privilegije. Ako se ne desi ništa krupno poput, opet ne daj bože, novog i još razornijeg zemljotresa, i jedni i drugi će u kolotečini i svakodnevici dočekati 5. oktobar, kada je redovni zemljotres u celoj BiH, koji se zvanično zove – opšti izbori.

Elem, prve oktobarske nedelje, narod će pokazati da li postojeću vlast smatra većom elementarnom nepogodom od onih koji pretenduju da dođu na njihovo mesto sa željom da tresu i drmaju naredne četiri godine. Nije teško predvideti da će se do 5. oktobra sve tresti od silnih obećanja i slatkorečivih slogana, a kome će narod poverovati i koga će otresti na izborima, niko ne može da kaže?! Narod je nepredvidiv, isto kao i zemljotres!

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *