Народно позориште чека министарство

Narodno pozorište čeka ministarstvo

23 oktobra 2016

kul-narodn-pm_620x0

IAKO je u nacionalnom teatru uspešno počela nova sezona, da bi se tako i nastavila, neophodno je da se usvoji finansijski plan i repertoar u sva tri sektora (Opera, Drama, Balet) za ovu pozorišnu godinu. A sve to je u nadležnosti upravnog odbora: stari UO podneo je ostavku u martu 2016. godine, novi još nije imenovan. Zadatak novog Upravnog odbora trebalo bi da bude i konkurs za čelnog čoveka kuće. Komentari i očekivanja zaposlenih u Narodnom pozorištu, pa i u dobrom delu kulturne javnosti, u najkraćem bi glasili – ministar kulture je na potezu.

Sadašnji upravnik Dejan Savić, već četiri godine je u v. d. statusu, a na poslednjem (četvrtom) konkursu podršku starog UO dobio je bivši upravnik Božidar Đurović. Da li će se ova dva umetnika (inače članovi Narodnog pozorišta) ponovo naći u trci za rukovodeće mesto i hoće li im se pridružiti i neko novi – ostaje da se vidi. Ali pre svih pretpostavki neophodno je imenovanje Upravnog odbora. Po kuloarima se odavno provlače spekulacije ko bi se mogao naći u novom sazivu, pa su u poslednje vreme „isplivala“ i neka konkretna imena. Ono što je izvesno jeste da budući UO (kao i svi dosadašnji) po statutu treba da ima sedam članova – dvoje iz redova zaposlenih (Tehnike i opštih poslova, odnosno umetnika), a petoro van nje. U javnosti se među „spoljnim“ članovima pominju i tri konktretna imena: bivši ministar kulture, dramski pisac i reditelj Bratislav Petković, pisac i prevodilac Aleksandar Gatalica i glumac Svetislav Goncić.

– Moj jednostavan odgovor je da nemam zvaničnih informacija. Odnosno, još nisam primio poziv Ministarstva kulture i informisanja niti je ko sa mnom zvanično razgovarao – kaže, za „Novosti“, Aleksandar Gatalica. – Ako do toga dođe, prihvatio bih poziv, jer je reč o nacionalnom teatru. Vezan sam i za ansambl, u Narodnom pozorištu su se igrala i dva Euripidova dela u mom prevodu, „Ifigenija u Aulidi“ i „Bahantkinje“.

Telefon Bratislava Petkovića u petak je bio isključen. Njegov vlasnik je, kako saznajemo, u inostranstvu do ponedeljka. A popularni glumac Svetislav Goncić u izjavi za naš list kaže:

– Niko me još nije zvao niti zvanično obavestio. Kad bude i ako bude, onda ću da komentarišem. Pitanje je što se uopšte unapred oko toga pravi gužva…

Aleksandar Gatalica, Bratislav Petković i Svetislav Goncić, mogući članovi Upravnog odbora NP

Zaposleni u Narodnom pozorištu veruju da će ministar kulture Vladan Vukosavljević formirati UO do kraja oktobra, da će konkurs biti otvoren do kraja godine, pa i da će se na njemu ponovo pojaviti Savić i Đurović.

– Očekujem da će u UO biti ozbiljni i odgovorni ljudi koji će doprineti uspešnom radu, stvarajući uslove za napredak kuće u svakom pogledu. To će novom upravniku, ko god on bio, olakšati posao – ističe Dejan Savić.

Na direktno pitanje da li će se javiti na ovaj kao i sve prethodne konkurse, Savić odgovara:

– Razmišljam o tome. Imam veliku podršku u samoj kući i javnosti, uz odlične rezultate. Poznajem materiju i situaciju. Ali imam i svoje umetničke i privatne obaveze i rezerve. Sve ću izvagati i onda doneti odluku.

U Ministarstvu kulture „Novostima“ je u petak rečeno da na ovu temu nemaju komentar.

ĐUROVIĆ: KONKURS NIJE ZAVRŠEN

BOŽIDAR Đurović nije želeo da komentariše da li će ponovo konkurisati za upravnika kuće jer, kako kaže, još čeka okončanje „prethodnog, važećeg“ konkursa.

– Konkurs na kome me je stari UO izabrao i predložio prošlom Ministarstvu kulture i informisanja završen je početkom 2014. godine. Tadašnji ministar Ivan Tasovac i njegovo ministarstvo predlog su podržali i prosledili Vladi, ali imenovanje se do danas nije realizovalo. Tako, zvanično, konkurs nikada nije ni okončan…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *