Народно позориште: Гаталица нови председник Управног одбора

Народно позориште: Гаталица нови председник Управног одбора

10 новембра 2016

kul-pozor_620x0

НАРОДНО позориште у Београду добило је нови Управни одбор, на чијем челу ће бити писац и преводилац Александар Гаталица – одлучено је, на предлог Министарства културе и информисања, на данашњој седници Владе Србије.

Остали чланови УО националног театра су бивши министар културе, писац и редитељ Братислав Петковић, глумац и управник УК „Вук Караџић“ Светислав Гонцић, Смиљана Стокић, балетски солиста и Иванка Раковић Крстоношић, оперски солиста (из редова запослених), Ненад Вујић, директор Правосудне академије и Љубинка Зарубица, директор Функције за маркетинг и развој за приватне кориснике „Телекома Србија“.

Тиме су се, коначно, створили предуслови за нормалан рад куће која је, упркос околностима, успешно почела нову сезону. Да подсетимо, стари Управни одбор поднео је оставку у марту ове године, а на нови се чекало осам месеци. Члановима УО предстоји усвајање финансијског плана и репертоара, али пре свега, избор челног човека куће.

– Наш први задатак биће расписивање конкурса за избор управника – каже, за „Новости“, Александар Гаталица, председник УО. – Приближава се и 150 година националног театра, требало би кренути с припремама, а нема много времена за један тако велики јубилеј. Прихватам ову одговорну дужност највише због ансамбала Народног позоришта, на чијој сцени су се играле и две Еурипидове драме у мом преводу, „Ифигенија у Аулиди“ и „Баханткиње“.

Братислав Петковић подсећа да, упркос чињеници да се у националном театру већ дуже ради без Управног одбора, „чак и у таквим околностима се то није одразило на успешан рад куће, о чему говори учешће на многобројним фестивалима и на њима освојене награде“:

– Ствар је у томе што в. д. стање управника Дејана Савића траје већ четири године, па ће први задатак бити расписивање конкурса, што је наша и законска обавеза – истиче за наш лист Петковић. – На репертоар који је усвојио претходни УО, нема неких посебних замерки. Чињеница је да је постојало несагласје са претходним Управним одбором, мада су постигнути неспорни резултати. Ипак, сада ће све морати да се усагласи, а ми ћемо се трудити да све доведемо у ред. Помоћи ћу, свакако, колико год могу. Мој домен је драма и ту верујем да могу да дам свој највећи допринос.

ОДГОВОРАН ПОСАО

Познати глумац Светислав Гонцић каже у изјави за „Новости“ да ће с пуном одговорношћу обављати задатак у Управном одбору наше угледне куће:

– Задовољство ми је да учествујем у стратегији развоја националне културе, чији је један од најважнијих представника управо Народно позориште.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u