Народно позориште: Гаталица нови председник Управног одбора

Narodno pozorište: Gatalica novi predsednik Upravnog odbora

10 novembra 2016

kul-pozor_620x0

NARODNO pozorište u Beogradu dobilo je novi Upravni odbor, na čijem čelu će biti pisac i prevodilac Aleksandar Gatalica – odlučeno je, na predlog Ministarstva kulture i informisanja, na današnjoj sednici Vlade Srbije.

Ostali članovi UO nacionalnog teatra su bivši ministar kulture, pisac i reditelj Bratislav Petković, glumac i upravnik UK „Vuk Karadžić“ Svetislav Goncić, Smiljana Stokić, baletski solista i Ivanka Raković Krstonošić, operski solista (iz redova zaposlenih), Nenad Vujić, direktor Pravosudne akademije i Ljubinka Zarubica, direktor Funkcije za marketing i razvoj za privatne korisnike „Telekoma Srbija“.

Time su se, konačno, stvorili preduslovi za normalan rad kuće koja je, uprkos okolnostima, uspešno počela novu sezonu. Da podsetimo, stari Upravni odbor podneo je ostavku u martu ove godine, a na novi se čekalo osam meseci. Članovima UO predstoji usvajanje finansijskog plana i repertoara, ali pre svega, izbor čelnog čoveka kuće.

– Naš prvi zadatak biće raspisivanje konkursa za izbor upravnika – kaže, za „Novosti“, Aleksandar Gatalica, predsednik UO. – Približava se i 150 godina nacionalnog teatra, trebalo bi krenuti s pripremama, a nema mnogo vremena za jedan tako veliki jubilej. Prihvatam ovu odgovornu dužnost najviše zbog ansambala Narodnog pozorišta, na čijoj sceni su se igrale i dve Euripidove drame u mom prevodu, „Ifigenija u Aulidi“ i „Bahantkinje“.

Bratislav Petković podseća da, uprkos činjenici da se u nacionalnom teatru već duže radi bez Upravnog odbora, „čak i u takvim okolnostima se to nije odrazilo na uspešan rad kuće, o čemu govori učešće na mnogobrojnim festivalima i na njima osvojene nagrade“:

– Stvar je u tome što v. d. stanje upravnika Dejana Savića traje već četiri godine, pa će prvi zadatak biti raspisivanje konkursa, što je naša i zakonska obaveza – ističe za naš list Petković. – Na repertoar koji je usvojio prethodni UO, nema nekih posebnih zamerki. Činjenica je da je postojalo nesaglasje sa prethodnim Upravnim odborom, mada su postignuti nesporni rezultati. Ipak, sada će sve morati da se usaglasi, a mi ćemo se truditi da sve dovedemo u red. Pomoći ću, svakako, koliko god mogu. Moj domen je drama i tu verujem da mogu da dam svoj najveći doprinos.

ODGOVORAN POSAO

Poznati glumac Svetislav Goncić kaže u izjavi za „Novosti“ da će s punom odgovornošću obavljati zadatak u Upravnom odboru naše ugledne kuće:

– Zadovoljstvo mi je da učestvujem u strategiji razvoja nacionalne kulture, čiji je jedan od najvažnijih predstavnika upravo Narodno pozorište.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *