Народно позориште у протеклој сезони имало око 160.000 посетилаца

Народно позориште у протеклој сезони имало око 160.000 посетилаца

30 јуна 2017

ПРЕДСТАВЕ Народног позоришта у протеклој сезони видело је око сто шездесет хиљада посетилаца, што је цео један велики град – истакао је управник националног театра Дејан Савић, сумирајући резултате ове позоришне године.

На сценама националног театра изведено је десет премијера и премијерних обнова. На драмском репертоару нашли су се „Иванов“, „Народна драма“, „Електра“, „Царство мрака“, „Ричард Трећи“ и „Сумњиво лице“, опера је имала три наслова („Ђани Скики“, „Моћ судбине“ и „Норма“), публика је уживала и у балетима „Жене у де-молу“ и „Дуга божићна вечера“. Представе ове куће учествовале су на многим фестивалима у земљи и иностранству, а 3. јула први пут у својој историји путују на Интернационални фестивал у Пекинг – „Дама с камелијама“ (режија Југ Радивојевић) имаће чак три извођења у овој далекој земљи.

– Све је већ спремно за велики јубилеј, важан за нашу културу и државу: 150 година постојања Народног позоришта. У слављеничкој сезони, радиће се капитална драмска дела домаће књижевности (Нушић, Бора Станковић, Душан Ковачевић, Милена Марковић) у реализацији најеминентнијих наших стваралаца, Коњовићева опера „Отаџбина“ и балет „Хазарски речник“ – открива Дејан Савић. – Желели бисмо у години јубилеја да угостимо значајна позоришта, попут Глоб театра и Драматена, а тражићемо од државе и додатна средства за уређење велике дворане, фасадне радове. Планирамо да оснујемо и клуб љубитеља Народног позоришта.

Управо завршена позоришна година памтиће се и по јубилејима представа: педесето извођење доживели „Хенри Шести“, „Зли дуси“, „Женидба“ и „Боеми“, док се за „Велику драму“ и после петнаест година од премијере тражи карта више.

Током прошле сезоне одиграно је 460 представа на матичној сцени, а Музеј Народног позоришта ушао је као must see у многе туристичке водиче главног града Србије.

НИШЛИЈЕ И ГАЛА КОНЦЕРТ

НИШКО Народно позориште вечерас гостује на Великој сцени с Гогољевим „Мртвим душама“, у адаптацији и режији Ане Ђорђевић. Између осталих, играју Душан Матејић, Данило Петровић, Весна Станковић, Нађа Недовић и Јелисавета Караџић. Већ традиционално, завесу на сезону спушта оперски гала концерт: 30. јуна у програму ће учествовати и сопран Оливера Меркурио и кларинетиста Ђан Пјетро Собрино.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u