Народно позориште у протеклој сезони имало око 160.000 посетилаца

Narodno pozorište u protekloj sezoni imalo oko 160.000 posetilaca

30 juna 2017

PREDSTAVE Narodnog pozorišta u protekloj sezoni videlo je oko sto šezdeset hiljada posetilaca, što je ceo jedan veliki grad – istakao je upravnik nacionalnog teatra Dejan Savić, sumirajući rezultate ove pozorišne godine.

Na scenama nacionalnog teatra izvedeno je deset premijera i premijernih obnova. Na dramskom repertoaru našli su se „Ivanov“, „Narodna drama“, „Elektra“, „Carstvo mraka“, „Ričard Treći“ i „Sumnjivo lice“, opera je imala tri naslova („Đani Skiki“, „Moć sudbine“ i „Norma“), publika je uživala i u baletima „Žene u de-molu“ i „Duga božićna večera“. Predstave ove kuće učestvovale su na mnogim festivalima u zemlji i inostranstvu, a 3. jula prvi put u svojoj istoriji putuju na Internacionalni festival u Peking – „Dama s kamelijama“ (režija Jug Radivojević) imaće čak tri izvođenja u ovoj dalekoj zemlji.

– Sve je već spremno za veliki jubilej, važan za našu kulturu i državu: 150 godina postojanja Narodnog pozorišta. U slavljeničkoj sezoni, radiće se kapitalna dramska dela domaće književnosti (Nušić, Bora Stanković, Dušan Kovačević, Milena Marković) u realizaciji najeminentnijih naših stvaralaca, Konjovićeva opera „Otadžbina“ i balet „Hazarski rečnik“ – otkriva Dejan Savić. – Želeli bismo u godini jubileja da ugostimo značajna pozorišta, poput Glob teatra i Dramatena, a tražićemo od države i dodatna sredstva za uređenje velike dvorane, fasadne radove. Planiramo da osnujemo i klub ljubitelja Narodnog pozorišta.

Upravo završena pozorišna godina pamtiće se i po jubilejima predstava: pedeseto izvođenje doživeli „Henri Šesti“, „Zli dusi“, „Ženidba“ i „Boemi“, dok se za „Veliku dramu“ i posle petnaest godina od premijere traži karta više.

Tokom prošle sezone odigrano je 460 predstava na matičnoj sceni, a Muzej Narodnog pozorišta ušao je kao must see u mnoge turističke vodiče glavnog grada Srbije.

NIŠLIJE I GALA KONCERT

NIŠKO Narodno pozorište večeras gostuje na Velikoj sceni s Gogoljevim „Mrtvim dušama“, u adaptaciji i režiji Ane Đorđević. Između ostalih, igraju Dušan Matejić, Danilo Petrović, Vesna Stanković, Nađa Nedović i Jelisaveta Karadžić. Već tradicionalno, zavesu na sezonu spušta operski gala koncert: 30. juna u programu će učestvovati i sopran Olivera Merkurio i klarinetista Đan Pjetro Sobrino.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *