Наш Сунчев систем има још две планете!?

Naš Sunčev sistem ima još dve planete!?

24 januara 2015

planeta_630 658Sunčev sistem ima još najmanje dve planete koje čekaju da budu otkrivene, a nalaze se iza Plutonove orbite, tvrde španski i britanski astronomi.

Zvanična lista planeta sunčevog sistema, u kojoj spada i Zemlja, a najudaljenija je gasni gigant Neptune, sadrži osam ovih kosmičkih tela.

Iza Neptuna je Pluton kog je 2006. Međunarodna astronomska unija „degradirala“ u red patuljastih planeta, premda ga mnogi još uvek smatraju najudaljenijom planetom od Sunca.

U studiji objavljenoj u poslednjem broju britanskog časopisa “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“, istraživači navode da se iza Plutona nalaze još najmanje dve planete.

Svoje tvrdnje zasnivaju na neobičnom orbitalnom ponašanju dalekih svemirskih stena, tzv. ekstremnih transneptunskih objekata ili ETNO.

U teoriji, ETNO bi trebalo da budu rasuti u pojasu od oko 150 astronomskih jedinica (AJ) od Sunca. Jedna AJ je merna jedinica za daljinu, približno jednaka udaljenosti Zemlje od Sunca (150 miliona kilometara).

ETNO bi trebalo da budu više ili manje na istoj orbitalnoj ravni kao i planete Sunčevog sistema, ali su posmatranja oko dvanaestak ETNO dala sasvim drugračiju sliku, ističe se u studiji.

Ukoliko je to tačno, ETNO su rasuti po daleko većem prostoru, između 150 i 525 AJ, uz obritalnu inklinaciju od oko 20 stepeni.

Kao objašnjenje ove anomalije, autori studije pretpostavljaju da se u susedstvu nalaze neka velika tela, najverovatnije planete, čija gravitaciona sila utiče na mnogo manje ETNO.

„Ovaj veliki broj objekata sa neočekivanim orbitalnim parametrima navodi na zaključak da postoje neke nevidljive sile koje utiču na raspored ETNO“, rekao je Karlos de la Fuente Markos sa Univerziteta Komplutense u Madridu.

„Još uvek ne znamo njihov tačan broj jer raspolažemo ograničenim podacima, ali naši proračuni ukazuju da na graničnom prostoru Sunčevog sisema postoje barem još dve planete, a verovatno i više njih“, izjavio je španski naučnik za novinsku agenciju Sinc.

„Ukoliko ovo bude potvrđeno, naši rezultati mogli bi da budu zaista revolucionarni za astronomiju“, zaključio je on.

Zasad ne postoji nikakav direktan dokaz koji bi potkrepio ove tvrdnje.

Model koji je razvio Markosov tim zajedno sa astrofizičarima sa Univerziteta u Kembridžu, zasniva se na promenama uočenim u orbiti komete 96P/Maćholz 1 u trenutku kada je preletela u blizini Neptuna, najveće planete u Sunčevom sistemu.

Na osnovu ovog modela, kretanje ETNO je bilo u skladu sa jednom planetom udaljenom oko 200 AJ i drugom udaljenom 250 AJ, naveli su istraživači.

Prošle godine, teleskop ALMA, smešten u pustinji Atakama, u Čileu, otkrio je da se planete u drugim šunčevim sistemima mogu formirati na hiljade AJ od svog sunca.

Neptun kruži na prosečnoj udaljenosti od oko 30 AJ, a Pluton, koji ima izuzetno ekcentričnu orbitu, na 40 AJ od Sunca.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *