Наш Сунчев систем има још две планете!?

Наш Сунчев систем има још две планете!?

24 јануара 2015

planeta_630 658Сунчев систем има још најмање две планете које чекају да буду откривене, а налазе се иза Плутонове орбите, тврде шпански и британски астрономи.

Званична листа планета сунчевог система, у којој спада и Земља, а најудаљенија је гасни гигант Нептуне, садржи осам ових космичких тела.

Иза Нептуна је Плутон ког је 2006. Међународна астрономска унија „деградирала“ у ред патуљастих планета, премда га многи још увек сматрају најудаљенијом планетом од Сунца.

У студији објављеној у последњем броју британског часописа “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“, истраживачи наводе да се иза Плутона налазе још најмање две планете.

Своје тврдње заснивају на необичном орбиталном понашању далеких свемирских стена, тзв. екстремних транснептунских објеката или ЕТНО.

У теорији, ЕТНО би требало да буду расути у појасу од око 150 астрономских јединица (АЈ) од Сунца. Једна АЈ је мерна јединица за даљину, приближно једнака удаљености Земље од Сунца (150 милиона километара).

ЕТНО би требало да буду више или мање на истој орбиталној равни као и планете Сунчевог система, али су посматрања око дванаестак ЕТНО дала сасвим друграчију слику, истиче се у студији.

Уколико је то тачно, ЕТНО су расути по далеко већем простору, између 150 и 525 АЈ, уз обриталну инклинацију од око 20 степени.

Као објашњење ове аномалије, аутори студије претпостављају да се у суседству налазе нека велика тела, највероватније планете, чија гравитациона сила утиче на много мање ЕТНО.

„Овај велики број објеката са неочекиваним орбиталним параметрима наводи на закључак да постоје неке невидљиве силе које утичу на распоред ЕТНО“, рекао је Карлос де ла Фуенте Маркос са Универзитета Комплутенсе у Мадриду.

„Још увек не знамо њихов тачан број јер располажемо ограниченим подацима, али наши прорачуни указују да на граничном простору Сунчевог сисема постоје барем још две планете, а вероватно и више њих“, изјавио је шпански научник за новинску агенцију Синц.

„Уколико ово буде потврђено, наши резултати могли би да буду заиста револуционарни за астрономију“, закључио је он.

Засад не постоји никакав директан доказ који би поткрепио ове тврдње.

Модел који је развио Маркосов тим заједно са астрофизичарима са Универзитета у Кембриџу, заснива се на променама уоченим у орбити комете 96П/Маћхолз 1 у тренутку када је прелетела у близини Нептуна, највеће планете у Сунчевом систему.

На основу овог модела, кретање ЕТНО је било у складу са једном планетом удаљеном око 200 АЈ и другом удаљеном 250 АЈ, навели су истраживачи.

Прошле године, телескоп АЛМА, смештен у пустињи Атакама, у Чилеу, открио је да се планете у другим шунчевим системима могу формирати на хиљаде АЈ од свог сунца.

Нептун кружи на просечној удаљености од око 30 АЈ, а Плутон, који има изузетно екцентричну орбиту, на 40 АЈ од Сунца.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u