Наша интелектуална елита!

Наша интелектуална елита!

15 фебруара 2016

vladimir-djukanovic 67Пише: Владимир Ђукановић

Извртање премијерове изјаве о томе како нема подршку елите у дневном листу Блиц, који је ту изјаву протумачио тако да „интелектуалци не воле Вучића“, наводи ме да напишем неколико редова о тој нашој чувеној „елити“, а посебно о „интелектуалној елити“.

За почетак, да сам на месту премијера не бих се ни обазирао на ту подршку. Трудио бих се свакако да је стекнем, јер је она потребна друштву, али српска посткомунистичка елита никад није била уз власт која се старала о државним и националним интересима, а статус елите, посебно интелектуалне, стекли су бесомучним медијским наметањем, према коме морамо да их сматрамо елитом. Када се погледа историјат научног деловања већине тих ликова који чине тзв.српску интелектуалну елиту, видећемо да су то најчешће били морално подобни асистенти и професори из Брозовог времена, неки су били цензори, а не мали број њих је своје докторате сводио на доказивање како је самоуправни социјализам највећи светски идеал, а коме смо се ми као СФРЈ одавно приволели, јер нас је друг Тито повео правим путем.

ОД ТИТА ДО СОРОША

Они су тада дивно живели, дисиденте су прогањали, писали су петиције против српског национализма, протеривали су морално неподобне са универзитета итд. Оног момента када се СФРЈ распала и када је систем који су толико глорификовали срушен као кула од карата, врло лако су се прешалтали и постали највећи заговорници либералног капитализма и отвореног друштва. Маса њих је своје деловање наставила на универзитету, али тако што су претходно по разним НВО, претежно сорошевске провинијенције, држали тираде о опасности развоја српског национализма.

Доказ верности и лојалности новим господарима био је да што бруталније опљују Милошевићеву власт, касније Коштуницу, односно сваког ко је макар мало покушао да негде искаже било шта у корист српског народа и Србије. Та њихова пљувачина се сматрала врхунцом интелектуалног размишљања и такви су се одмах путем агресивне медијске кампање промовисали у припаднике интелектуалне елите.

Таквима је данас Вучић на тапету и биће свако ко буде размишљао у правцу развоја Србије и јачања њених капацитета. Зато Вучић нема никакве потребе да од таквих људи захтева подршку, јер ће је једино добити уколико се заложи за разградњу Србије. Са њима свакако мора, као премијер, да разговара, јер њихов вештачки створен утицај је изузетно јак и значајно каналише одређена збивања у држави, али нема никакве потребе јурити за њима, јер поред њих у овој земљи постоје истински интелектуалци, који немају простора да изнесу своје мишљење само зато што не желе да буду део интелектуалне елите овдашњег невладиног сектора.
НЕ ТРЕБА МУ ПОДРШКА ТАКВЕ ЕЛИТЕ

Оно што би Вучића као премијера морало да забрине, али и комплетно друштво, је недостатак дијалога међу интелектуалцима. Сорошевска интелектуална елита затворила је сваки могући простор за полемику, тако да у медијима можемо само њихов став да чујемо или прочитамо. Рецимо, Латинку Перовић или Бранку Прпу имамо као шпанске серије. Али академика Василија Крестића нема нигде. Професор Ратко Божовић постао је стручњак опште праксе у прилозима везаним за друштвене проблеме и, без обзира да ли је то што износи исправно или није, његове мисли се узимају као догма. Са друге стране, професора Зорана Аврамовића нпр., нигде нећемо моћи да чујемо. Додуше, хоћемо пљувачину по њему.

Да све буде горе по друштво, та Сорошевска интелектуална елита једноставно не жели дијалог. Они наступају по медијима са наученом матрицом и било ко да изнесе нешто супротно њиховом размишљању може само да добије етикету „фашисте“, који ко зна шта предаје студентима.

Ипак, највеће лудило се јавља када наводни социолози религије или неке друге измишљене научне дисциплине везане за религију добију простор. Они га апсолутно искористе искључиво да пљују Српску православну цркву и њено свештенство, и то се сматра врхунцем у интелектуалном размишљању. До сада, колико сам пратио, никада критику нису износили на рачун Римокатоличке цркве или ислама, али СПЦ им је константно на удару.

Зато Вучић и нема разлога да буде забринут што га таква „елита“ не подржава. Напротив, та чињеница може само да му буде подстрек за даљи рад, јер, чим га они не подржавају, значи да ради исправно.

(Стандард.рс)

KOMENTARI4 коментара

 1. Sremac says:

  Jesi li ti moler, ili šta si? Novinar nisi a ne pripadaš ljudima jer si moralna nakaza. Lupetaš i lažeš kao i ta "ptičica" što te ugurala i uglavila tu gde jesi. Ti nemaš prava da se na bilo koji način obraćaš bilo kome. Ovo će da stupi na snagu kada puknete na izborima ili ako se "izbori" zakotrljaju na ulici.

 2. Sinisa says:

  Sremac, vidi se da pucaš od demokratije. Ti bi ponovo da uzimaš vlast na ulici.

 3. Niki says:

  Gospodine kolumnista (doktorante) ova tvoja priča bi mogla proći u Zimbabveu, ali u Srbiji, bar kod onih koji poznaju tu elitu, a i Aleksandra Vučića nikako. Ako iko podržava tu Soroševu elitu onda je podržava Aleksandar Vučić, ali i ona njega. Izgleda da samo ti ne znaš da je svim sastancima te elite iz NVO u prošloj godini prisustvovao tvoj lider, ali i izjavljivao da bi u Vladi rado video neke osobe iz te elite (Sonju Liht i Ivana Vejvodu). Od koga stiže prva čestitka Vučiću za sramni zakon izglasan u Skupštini Srbije na poslednjoj sednici? Slažem se da predstavnici tih NVO nastupaju na svim medijima, ali pored njih najviše nastupa Aleksandar Vučić, dok je pravoj istinskoj patriotskoj eliti nedostupan bilo koji medij u Srbiji. A koja je to intelektualna elita kojom je okružen Vučić? Ti (budući dr.) ili oni koji su se već kitili tom titulom, pa su je, posle skandala, naprasno prestali stavljati ispred svog cenjenog imena. Da nije elita onaj ko izgovara reč vazduPLOHov, Mortadela, teleprotovati? Ko će se setiti svih bisera te elite? I nemoj samo pominjati Blic. Nema lista u Srbiji koji piše veće hvalospeve Vučiću od Blica. Ako nije tako ubedi one iz Telepromptera. Nego, ostavi se ti pisanja kolumni i prihvati se krečenja, ali to radi preko dana, kao i svi moleri, a ne usred noći.

 4. Sremac says:

  Siniša, pa valjda je jasno da je ovde vlast uvek uzimana na ulici. I ove "demokrate svih boja" su se tako dokopale vlasti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u